Rundveehouderij

Nieuws

Servië verlaagt aflatoxinenorm melk

Brussel – Servië gaat haar aflatoxinenorm voor melk stapsgewijs verlagen. Dat meldt persbureau Agra Europe. Eerder dit jaar werd de norm voor melk met een factor 10 verhoogd, nadat de Europese norm van 0,05 milligram werd overschreden als gevolg van beschimmelde mais.

Volgens de Servische minister van landbouw, Dragan Glamocic, was de verhoging van de norm destijds nodig "om de landbouw te redden".

Verontreinigd voer leidde eerder dit jaar tot diverse terughaalacties van zuivelproducten in Servië en Roemenië. De mais was afkomstig uit Servië, Roemenië en Hongarije. Ook in Nederland kwam mais met het kankerverwekkende aflatoxine in de voerketen terecht. Besloten werd het vervuilde en mogelijk  vervuilde voer terug te halen. Volgens Glamocic heeft de sector in Servië inmiddels orde op zaken gesteld en is de geteelde mais vrij van aflatoxine. Servië gaat vanaf volgend jaar weer de Europese norm gaat hanteren.

Mogelijk houdt deze stap verband met de Servische wens voor toetreding tot de EU. Ook zou de Danube Foods Group (DFG) nog steeds op zoek zijn naar nieuwe kopers voor haar zuivelactiviteiten in Servië. Haar zuivelactiviteiten worden, met het oog op verkoop, steeds meer gebundeld onder de paraplu zuivelondernemingen Imlek. FrieslandCampina zag in 2012 na boekenonderzoek nog af van de overname van zuivelbedrijven Imlek en Mlekara Subotica (beide onderdeel van de DFG). Volgens Danube-directeur Svetlana Glumac is er op korte termijn nog geen verkoop van de zuivelactiviteiten op handen, maar is dit op de langere termijn zeker de doelstelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.