Rundveehouderij

Nieuws 23 reacties

Sector zegt pijnbestrijding onthoornen toe

Wezep - De melkveesector heeft afgesproken dat melkveehouders, behalve de verplichte verdoving bij onthoornen van kalveren, ook pijnbestrijding toepassen die de napijn als gevolg van de behandeling verminderd. Dat zegt Toon van Hoof van LTO Melkveehouderij.

De toezegging geeft de sector tijd om zich te richten op het voorkomen van de ingreep, vooral door een goed fokprogramma voor hoornloze stieren op te zetten. Want nu is het genetisch niveau van deze groep - met name bij zwartbont - nog te laag, zo stelt Van Hoof.

Hoeveel tijd de sector krijgt is niet duidelijk. In eerste instantie was 2020 genoemd als het jaar waarin onthoornen verboden zou worden. Dat is nu omgezet in 'voorlopig toegestaan' mits de sector progressie toont in het fokprogramma en als het zich aan de belofte houdt om pijnbestrijding toe te passen.

Gezien het toenemende aantal jonge stieren dat het hoornloze gen draagt, lijkt het duidelijk de KI-organisaties het gen voor hoornloosheid in een acceptabel tempo kunnen infokken. Zo geeft CRV aan dat ze ook op hoornloos selecteren om daar stieren op een hoger niveau en op brede schaal kunnen aanbieden. En als de sector zich via de bedrijfsgezondheidsplannen committeert aan bestrijding van napijn, dan is aan de voorwaarden voor uitstel van het verbod voldaan.

De maatschappelijke druk blijft. Sjoerd van der Wouw van Wakker Dier vindt de stappen naar pijnbestrijding en hoornloos fokken een goede ontwikkeling. "Want onthoornen is een pijnlijke ingreep waar zo snel mogelijk een eind aan moet komen." Hij vult aan dat de sector niet uit het oog moet verliezen dat onthoornen eigenlijk symptoombestrijding is. "Want de stallen bieden te weinig ruimte voor goed vluchtgedrag waardoor er sneller en meer rangorde gevechten zijn. Die gevechten komen minder vaak voor als bijvoorbeeld de kudde in de wei loopt." Van der Wouw stelt dat nu de koe nog steeds aangepast wordt aan zijn omgeving. Beter is om de dieren gehoornd te laten en een huisvesting creëren die het natuurlijk gedrag van de koeien toelaat. De gangbare veehouderij kan daar nog veel leren van de biologisch-dynamische Demeter-bedrijven, zo vindt Van der Wouw.

Laatste reacties

 • polsbroek

  Wat een dom gelul van wakkerdier.

 • Marcel v

  Ik neem aan dat deze maatregelen voor de gehele EU gelden en niet alleen voor Nederland !!!

 • jordi 1455

  @polsbroek mee eens het wordt tijd dat ze een toontje lager gaan zingen.

 • melkkoeienboer

  goed zo lto, opzitten en pootje geven!

 • Mozes

  @melkkoeienboer, het is een schande dat sommige boeren niet aan pijnbestrijding na onthoornen doen en daar blijkbaar toe gedwongen moeten worden.

 • Jan van het Zand

  Effen voor de duidelijkheid. We willen dat er minder medicijnen gebruikt worden in de veehouderij. Althans dat is toch wat we overal kunnen lezen de afgelopen jaren.
  Maar als je aan pijnbestrijding wil gaan doen, dan zullen de dierenartsen wel pijnstillers gaan gebruiken en voorschrijven.
  Nu is het gebruik van pijnstillers bij mensen niet altijd een succes. Je kan er verslaafd aan geraken. Dat is misschien nog het minst erg. Maar mijn huisarts vertelde mij zelfs paracetamol niet als snoepjes te gebruiken. Wat blijkt: pijnstillers zijn helemaal geen onschuldige medicijnen. Sommige veroorzaken maagbloedingen en andere veroorzaken allerlei minder leuke verschijnselen. Alom wordt gewaarschuwd om pijnstillers niet in combinatie met topsport te gebruiken, omdat het de oorzaak is van hartstilstand.
  Als er dan residu van de pijnstiller in het vlees of in de melk terecht komt dan heeft de veehouderij het gedaan. En Wakker Dier gaat weer tekeer tegen de veehouderij, en de neus van Wakker Dier bloedt.

 • peter 103

  laatst een aantal kalveren laten onthoornen door de dierenarts, met pijnstiller,Novem, kalveren hadden toen meer last/pijn als daarvoor zonder pijn stiller

 • Koen Franken

  Ja zo gaat dat met wakker dier , de andere sectoren weten al hoe dat gaat en nu worden alle pijlen op de melkveehouderij gericht

 • Mozes

  Al vele jaren geleden ben ik als eerste van de dierenartsenpraktijk begonnen met pijnbestrijding na onthoornen. Eerst gebruikte ik Ketofen. Het nadeel van dit middel is dat het amper 24 uur werkt. Je moet dus iedere dag opnieuw spuiten, 3 dagen lang. Nu gebruik in Rimaldyl. In de bijsluiter staat dat je 3 ml per 100kg lichaamsgewicht moet gebruiken. Ik spuit een kalf van 70 á 80 kg altijd 4 ml , niet te zuinig dus. Rimaldyl werkt 3 dagen dus ik hoef maar 1 keer te spuiten.
  Ik heb hele goede ervaringen met pijnbestrijding na onthoornen. Vroeger zag ik vaak dikke etterige korsten op de wond. Één keer heb ik het zelfs meegemaakt dat er maden achter zaten. Sinds ik aan pijnbestrijding doe zie ik dunne droge korstjes op de wond. Daar zijn twee redenen voor: vrijwel alle pijnbestrijders werken ook ontstekingsremmend. Daardoor ontstaat er geen zwelling rond de wond waardoor die direct veel kleiner en droger zal blijven. De tweede reden dat de wond droog en schoon blijft is dat de kalveren door de pijnbestrijding niet met de kop langs de kant schuren of met hun achterpoot langs de kop krabben. Hierdoor veroorzaken ze geen infectie.
  Het verhaal van @peter 103 staat haaks op mijn eigen ervaring. Ik ga er vanuit dat het een ordinaire leugen is.

 • boerrick

  Beste mozes denk juist niet dat er sprake is van een ordinaire leugen. We hebben thuis namelijk dezelfde ervaring, mooie droge korstjes en kalveren die zo weer naar de drinkautomaat wachelen. En dat zonder langdurige pijnbestrijding.
  Misschien moet je zelf je eigen manier van onthoornen evalueren in plaats van andere voor leugenaar uit te maken.

 • Mozes

  Dat ze naar de drinkautomaat wachelen komt doordat de lokale verdoving van de dierenarts nog niet is uitgewerkt. Maar hoe gaat het laat op de avond en de volgende dag? Ze zullen wel naar de drinkautomaat gaan maar met wijd opengesperde pijnogen. Velen schuren met de kop langs de kant of krabben met de achterpoot langs de kop waardoor ze infectie veroorzaken. Ik wil als veehouder niet iedere maand een paar dagen tegen kalveren aankijken die met van pijn wijd opengesperde ogen in het hok staan.

 • alco1

  Mozes. Je zegt al vele jaren ( vanaf het begin meende ik je een keer hoorde zeggen) aan pijnbestrijding te doen. Ik ook trouwens. Maar hoe weet je dan wat het gevolg is zonder verdoving. Ga je bij de buren kijken of zo.
  Het is van groot belang wat voor soort voerhek ze mee te maken hebben.
  En ten tweede zijn ze met verdoving roekelozer in het begin, waardoor juist dan ook blijvende schade aan de inbranding kan ontstaan.

 • minasblunders1

  Mozes, ik lees met verbazing over het gedrag van jouw kalveren. Ik herken hier helemaal niets van. Heb je wel een goede dierenarts? Als kalveren dagenlang met hun kop langs de muur schuren en/of met wijd opgesperde ogen staan van de pijn, dan lijkt me dat er iets goed mis is met de manier van behandelen.

 • gjh

  ja mozes ik vraag me ook af of je het wel goed doet, we hebben gisteren onthoornd met natuurlijk pijnstillers na 3 uur naar de behandeling stond de eerste weer in de automaat . het is weer een bizonder verhaal van je!!

 • Mozes

  Gjh, het gaat in deze discussie niet om de totale verdoving door de dierenarts voor het onthoornen, die is allang wettelijk verplicht. Hier gaat het om een pijnstiller enkele uren na het onthoornen en die enkele dagen werkt.

  Ik erger mij vaak groen en geel aan uitlatingen van dieractivisten waarin een kwade opzet of kwade mentaliteit van boeren wordt gesuggereerd. Soms heb ik wel eens de indruk dat het hun niet eens om dierwelzijn gaat maar om het vinden en aantonen van de kwade mentaliteit van de boer. Voordurend neem ik hier stelling tegen, niet alleen op dit forum maar ook bij nu.nl .
  In deze discussie wordt ik geconfronteerd met een mentaliteit die naadloos aansluit bij datgene waar dieractivisten boeren van beschuldigen.
  Als sommige boeren zich opstellen zoals hiervoor welk nut heeft het dan dat ik stelling neem tegen de kwaadaardige beeldvorming door dieractivisten?

 • gjh

  ja mozes dat snap ik maar als je na onthoornen direct bv novem spuit werkt tot 5 dagen is dat probleem opgelost en een goed voerhek bv 2 buizen dat ze zich niet stoten is ook erg belangrijk dat de wond niet benadeelt wordt . dus ik lees dit artikel prima !!!

 • gjh

  ja mozes vandaar de vraag of je het wel goed doet mocht de pijn niet weg zijn weer een prikkie novem en het probleem is opgelost wij doen het al jaren en werkt perfect ,eigelijk heel simpel

 • alco1

  De realiteit onder ogen brengen en niet direct als een schoothondje voor Wakker Dier aanlopen is ook een standpunt.

 • Mozes

  De realiteit is dat onthoornen een zeer pijnlijke ingreep is. Niet alleen op het moment van onthoornen maar ook de eerste dagen daarna. Er wordt per slot van rekening een groeipunt van het bot van de schedel weggebrand. Een volledige verdoving door de dierenarts tijdens het onthoornen en een adequate pijnbestrijding in de eerste dagen daarna hoort standaard te zijn voor iedere boer.

 • alco1

  De realiteit is dat groepen als Wakker Dier berichten als hierboven graag lezen.

 • koster

  Ik deel alle ervaringen. Wij hebben tot nu toe bijna elk jaar een ander dierenarts (zelfde praktijk). Ik ben zelfs een tijdje anti-verdoving geweest vanwege de na reactie. Degene die onthoornd is belangrijk. Een voorzichtige conclusie is, wees liever snel dan lief.
  De mooiste onthoorning die ik ooit gezien heb was in Denemarken. Dat gebeurde zonder verdoving en de kalveren hadden geen napijn en waren op die 20 seconde na per saldo veel beter af. Jammer dat ik de methode niet meer precies weet.

 • koster

  Nog 2 punten: hoornloos is niet natuurlijk, maar een negatieve mutatie. Wat doet dat met de afweer ...?
  De meeste mensen denken over weinig dingen na en vreten ook klakkeloos alles wat in de supermarkt staat. Ik vraag me wel dingen af, ook o.a. wat er in die verdovingen zit. Mijn conclusie we weten nog heel veel niet, dus lijkt het mij onverstandig om als een blind paard met zijn allen de zelfde kant op te rennen.

 • wienbemelmans

  ik weet niet hoe ze allemaal onthoornen als ik die verhalen lees ik heb zelf vleesvee blondes die worden door DAP Ell vakkundig onthoornd,en verzorgd erna,nooit problemen gehad.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.