Rundveehouderij

Nieuws 1648 x bekeken 3 reacties

Ruimen Britse dassen mislukking

Londen – Het Britse proefproject om dassen te ruimen in de strijd tegen runder-tbc is mislukt. Boeren en jagers zijn er bij lange na niet in geslaagd het beoogde aantal dassen te schieten.

Om die reden heeft natuurbeheerder Natural England besloten de vergunning voortijdig in te trekken.

De Britse regering gaf eerder dit jaar na jaren discussie toestemming voor proeven met het afschieten van dassen in twee gebieden in Zuidwest-Engeland, de streek waar de runder-tbc het ergste heerst. Daarbij werd als doel gesteld dat minstens 70 procent van de naar schatting in het gebied voorkomende dassen geruimd moesten worden om de proef geslaagd te noemen. Nadat dat binnen de gestelde termijn van zes weken niet was gelukt, krijgen de jagers nog eens twee maanden de tijd maar ook toen kwamen ze niet verder dan 30 procent. Een deel van het probleem lijkt te zijn dat het aantal dassen zelf ernstig was overschat.

Natural Engeland vindt het nu genoeg en heeft de proef voortijdig stop gezet. Staatsecretaris voor landbouw George Eustice: ''De verlenging van de proef is de moeite waard geweest want er is een flink aantal dassen geruimd. Dat zal verschil gaan maken voor het onder controle krijgen van de rundertbc. Laten we niet vergeten dat de laatste tien jaar meer dan 305.000 runderen vanwege deze verschrikkelijke ziekte zijn geruimd, reden waarom we alles doen om het inderdaad onder controle te krijgen.''

Laatste reacties

  • Elevage

    hier worden ze gedoogd, zoniet bejubeld en daar neergeschoten..............

  • lammetje

    Hier gaat t ook nog een probleem worden, overal dure dassentunnels ed aangelegd en over een jaar of wat zitten de boeren hier met dezelfde problemen. Dank aan de natuurbeheerders!

  • koestal

    Ik hoop niet dat de Britse veehouders zelf voor de kosten van het opruimen van koeien en dassen opdraaien,laat de overheid dat maar doen

Of registreer je om te kunnen reageren.