Rundveehouderij

Nieuws 694 x bekeken 2 reactieslaatste update:6 nov 2013

Prima kwaliteit najaarskuilen met vlot eiwit

Wageningen - De najaarskuilen van 2013 zijn van goede kwaliteit. Bij gemiddeld 51 procent droge stof komt de voedereenheid melk (VEM) uit op gemiddeld 877 per kilo droge stof. Dat is voor najaarskuilen vrij hoog.

Ook het ruw eiwitgehalte van 176 gram per kilo droge stof is hoog. De gehaalde waarden zijn de laatste vijf jaar niet meer voorgekomen. Dat meldt BLGG AgroXpertus op basis van de verzamelde analyses van de eerste najaarskuilen.

BLGG AgroXpertus betitelt de kwaliteit van de najaarskuilen van dit jaar dan ook als uitstekend geschikt voor melkgevende koeien. Vooral het hoge gehalte ruw eiwit kan een welkome aanvulling zijn in de melkveerantsoenen.

De hoge waarden kunnen worden verklaard uit het relatief zonnige najaar in combinatie met veel droogte in de zomer, met name op zandgronden. Tijdens de droogte in de zomer zijn veel nutriënten onbenut in de bodem bewaard gebleven. De aanwezigheid van voldoende vocht in het najaar maakte deze onbenutte voedingsstoffen alsnog beschikbaar voor het gras. En dit ruime nutriëntenaanbod zorgde voor een snelle groei van het gras en de goede kwaliteit ervan.
Tijdens de laatste weken van oktober is er ook nog gras ingekuild. De cijfers van deze kuilen zijn nog niet in de genoemde gemiddelden verwerkt. De gemiddelden zijn dan ook voornamelijk gebaseerd op de kuilen die gemaakt zijn tussen 1 augustus en begin oktober.

Op basis van de analyses van vers gras in de laatste weken van oktober spreekt BLGG AgroXpertus wel het vermoeden uit dat ook het gras dat recent geoogst en ingekuild is, een goede kwaliteit bezit.

Laatste reacties

  • 22maart2012

    Hallo, let nu eens op wat jullie schrijven incl foto? Dit is een foto van mais inkuilen.

  • Wijnand Hogenkamp

    U heeft gelijk. Slordig, we passen het aan!!

Of registreer je om te kunnen reageren.