Rundveehouderij

Nieuws 4226 x bekeken 8 reacties

Onzekerheid dierrechten beïnvloedt grondmarkt

Doetinchem – De onzekerheid over de invoering van dierrechten voor melkvee heeft invloed op de grondmarkt. Dit zegt branchevereniging VBO Makelaars.

Potentiële kopers van landbouwgrond, voornamelijk melkveehouders, zijn voorzichtiger geworden laat Meep van Veldhuizen weten. Hij is voorzitter van sectie Agrarisch Vastgoed van VBO Makelaars. Volgens hem wachten potentiële kopers in de melkveesector af wat de politiek gaat doen met dierrechten. Nu is alleen duidelijk dat de Tweede Kamer erover beslist en het niet overlaat aan staatssecretaris Dijksma. Onduidelijk blijft of de rechten komen, en als dat het geval is, of het dan blijvend of voor een bepaalde periode is. Volgens Van Veldhuizen zijn melkveehouders nu een stuk alerter. "Als de dierrechten komen, koopt de melkveehouder minder grond", verwacht hij. Dit zal invloed hebben op de grondprijs, omdat melkveehouders traditioneel het actiefst zijn op de grondmarkt.

Momenteel is het rustig op de grondmarkt. Vergeleken met het voorjaar vinden nu weinig transacties plaats. De prijs van landbouwgrond is stabiel. De verwachting is dat daar richting het einde van het jaar en in de eerste weken van het nieuwe jaar geen verandering in komt. De gewogen gemiddelde grondprijs per hectare lag in mei tot en met oktober van dit jaar op 62.500 euro per hectare. Dit blijkt uit cijfers van het kadaster, bewerkt door Boerderij. In deze periode werd voor bouwland gemiddeld bijna 65.000 euro per hectare betaald en voor grasland bijna 60.000 euro.

Klik hier voor de grondprijs per CBS-Landbouwgebied. Klik hier voor een complete kadastrale akte met koopsom.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Zou het echt door de (eventuele) dierrechten komen? Ik denk dat men niets meer loskrijgt bij de bank. Banken zijn ook wakker geworden en beseffen dat het geld nooit meer terug komt.

 • Jaap39

  Komt bij dat het aanbod stilzwijgend groter is dan de vraag. Kopers staan dan ook zeker niet in de rij.

 • maasenwaler

  Binnen 3 jaar gaat de grondprijs halveren.

 • Weerkundige

  Maasenwaler je moet dan de grond nu nog duur verkopen en over 3 jaar terug kopen voor helf of het met 25 0/0 hoger?

 • Jaap39

  Denk niet dat de prijs hard zakt. Eerder lichte daling. Op langere termijn wordt mestdruk lager. Dit omdat investeringen in intensieve veehouderij zullen dalen, logisch, kan je beter in buitenland doen. Aantal melkvee blijft stabiel. Helaas gooien we als nederland eerst nertsen handel weg, dan legbatterij kipsector, varkens vliegen er nu achteraan. Ned3rland heeft een anti ondernemersklimaat.

 • melkveehouder .

  Als de grondprijs daalt als gevolg van de invoering van melkveerechten, dan daalt ook het onderpand en de solvabiliteit van de melkveebedrijven. De eigen vermogenspositie wordt verder uitgehold. De banken zullen als reactie hierop zich twee maal bedenken voordat ze de aanschaf van dierrechten financieren. Maar de kern van de invoering van dierrechten is dat er een fors concurrentie nadeel gaat ontstaan ten aanzien van de andere landen binnen, en buiten, de Europese Unie. Dat zou de doodsteek worden voor melkveehoudend Nederland en zijn agrarische export. Ik geloof niet dat ze in Den Haag zo dom zijn om dit te laten gebeuren. Overigens hoeft dit ook niet. Verplicht een ieder zijn mest(overschot) verantwoord af te zetten of te verwerken. Die dat niet kan valt af. Zo blijven de meest duurzame bedrijven over.

 • Jaap39

  Maar #melkveehouder, in dat geval nemen de melkveerechten de waarde van het onderpand over. Zo blijft de waarde alsnog in het bedrijf, geen centje pijn?

 • melkveehouder .

  Nee, ik denk van niet. Eventuele melkveerechten kunnen door de politiek op ieder moment worden afgeschaft, afhankelijk van het politieke klimaat. De waarde zakt dan gelijk tot nul. De grondprijs is veel meer marktconform, en daarbovenop is grond van essentieel belang voor de ruwvoervoorziening. En juist dat wordt naar de toekomst toe van belang. Mest is geen bedrijfsprobleem, maar een politiek stokpaardje. Zolang er in de wereld nog (gas verslindend) kunstmest wordt geproduceerd is er mest tekort. Alleen aan de distributie is een probleem. En dat probleem wordt veroorzaakt door de (inter)nationale politiek, die dit instrument handig inzet ten behoeve van markt protectionisme. Als ondernemer sta je machteloos omdat de politiek voor ieder oplossing wel nieuwe bedenkingen verzint om het probleem in stand te houden. Hierbij vaak ondersteund door 'wetenschappelijk onderzoek' voor politieke rugdekking.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.