Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Nieuw kengetallen maken fokstierkeuze makkelijker

Arnhem - CRV introduceert twee nieuwe praktische kengetallen voor stieren die het voor de veehouder eenvoudiger maken om gericht te fokken op een efficiëntere en gezondere koe. Dat levert economisch voordeel en een makkelijker te managen veestapel.

De nieuwe kengetallen 'Better Life Efficiëntie' en 'Better Life Gezondheid' worden na de volgende indexdraai in december op de CRV stierenkaart vermeld.

De twee nieuwe kengetallen worden uitgedrukt in procenten. Daar is met opzet voor gekozen, omdat daardoor heel praktisch het effect af te lezen is en omdat ze anders te veel lijken op een standaard fokwaarde. En dat zijn ze niet. Het gaat om verzamelde kengetallen waarin verschillende fokwaarden en eigenschappen als basis zijn gebruikt. De belangrijkste elementen zijn melkproductie, levensduur, vruchtbaarheid en gewicht. Bij melkproductie is ook persistentie en laatrijpheid meegenomen. Het spreekt voor zich dat een hoge melkproductie in combinatie met een hoge levensduur positief werken op de efficiëntie van het dier.

Het economisch voordeel uit efficiëntere koeien die meer melk uit een gelijke hoeveelheid energie geven, berekent CRV op 250 euro per koe. Dat is berekend voor een dochter van een stier die +5 procent voor 'Better Life Efficiëntie' heeft en die bij afvoer 30.000 kilo melk heeft gegeven, bij een prijs van 20 cent per kilo droge stof (ruwvoer en krachtvoer). Voor een stier met +5 procent voor het kengetal 'Better Life Gezondheid' berekent de fokkerijorganisatie een positieve bijdrage van 70 euro per koe per jaar. In de regel zullen de meeste stieren zich tussen de 0 en 10 procent begeven.

Laatste reacties

 • Marcel v

  Bij crv raken ze steeds verder van het padje af. Ze berekenen een percentage op basis van andere fokwaardes waarmee ze de voerefficiency van stierdochters vaststellen zonder dat ze weten hoeveel voer deze dieren opnemen ?
  Is daar nu niemand op dat grote kantoor die tegen zo'n rekenwonder zegt dat ie beter naar huis kan gaan....

 • Hoevink

  jaja weer een nieuwe berekende fokwaarde van CRV...
  En wel een fokwaarde berekend op basis van andere berekende fokwaardes...
  Nu nog een goeie marketing d'r overheen van CRV en we hebben weer een nieuw produkt waar we niet zonder kunnen...

 • mag

  en dat alles om het makkelijker te maken.

 • crv4all

  Heeft u vragen over de twee nieuwe fokkerijgetallen die CRV bij de indexdraai van december publiceert? Of wilt u uw mening kwijt? Doe dan mee aan de Better Life Chat. Tijdens deze chat kunt u via Twitter live in gesprek gaan met CRV en uw vragen over de fokkerijgetallen laten beantwoorden door René van der Linde, senior onderzoeker op de afdeling Innovatie van CRV. Gebruik telkens @CRV4all en #CRVbetterlife.

  Geen Twitter-account, maar wel nieuwsgierig? Lees dan mee via twitter.com/CRV4all.

  De Better Life Chat zal plaatsvinden op de volgende momenten:

  - woensdag 27 november, van 14.00 tot 15.00 uur;
  - donderdag 28 november, van 20.00 tot 21.00 uur.

  Graag tot dan!
  CRV

Of registreer je om te kunnen reageren.