Rundveehouderij

Nieuws

Nederland eet meer Brits lamsvlees

Londen – Nederland neemt de laatste maanden meer lamsvlees af uit Groot-Brittannië. In de eerste zeven maanden van dit jaar kwam de invoer uit op 2.656 ton, dat is 115 procent meer dan een jaar eerder.

Die toename in de consumptie van Brits lamsvlees is vooral te danken aan een marketingcampagne door het schap voor de runder- en schapensector Eblex.

Die cijfers zijn gepresenteerd tijdens de eerder deze week gehouden jaarconferentie van het schap. Groot-Brittannië voerde tot begin augustus 65.582 ton lams- en schapenvlees uit, 15 procent meer dan een jaar eerder. Ruim de helft daarvan gaat naar Frankrijk dat vrijwel evenveel afnam als een jaar eerder. China is met een afname van 7.856 ton momenteel nog een relatief kleine klant maar de uitvoer naar dat land nam op jaarbasis wel met 230 procent toe. China is daarmee veruit de sterkste groeier, hoewel Eblex aantekent dat het daarbij vooral gaat om grotere volumes van producten met een lagere waarde. Verder nam Duitsland met 6.877 ton bijna een kwart meer af terwijl aan de andere kant de uitvoer naar Ierland met een kwart daalde naar 3.315 ton.

De Britse schapensector heeft echter grote problemen om de buitenlandse klanten tevreden te houden, stelt exportmanager Jean-Pierre Garnier. Hij ontving de laatste weken emails van boze klanten uit ons land, België en Duitsland die klagen dat de Britse handel niet de afgesproken hoeveelheden levert. Garnier: "De schapenhouders in ons land moeten dan ook meer lammeren produceren om aan de enorme vraag uit andere landen te voldoen. Die vraag is veel groter dan wat we momenteel kunnen exporteren. Daardoor raken we klanten kwijt.''

Of registreer je om te kunnen reageren.