Rundveehouderij

Nieuws 2107 x bekeken 8 reacties

Melkproductie Nederland groeit sneller dan in buurlanden

Brussel - Nederland steekt qua stijging van de melkproductie met kop en schouders boven de omringende landen uit. Dit blijkt uit het laatste overzicht van de Europese Commissie. In de periode van april tot en met augustus 2013 produceerden de Nederlandse melkveehouders 5,5 procent meer melk dan in dezelfde periode vorig jaar.

De Deense en Duitse melkveehouders produceerden in dezelfde periode achtereenvolgens 1,7 en 1,8 procent meer melk, de Belgische melkveehouders realiseerden een plus van 0,1 procent en de Ieren melkten 1,1 procent meer. De Britten en Fransen bleven ondertussen 0,7 en 0,8 procent achter bij het vorige jaar. Gemiddeld tot en met augustus dit jaar melkten de Europese melkveehouders 0,18 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Daarmee werd de achterstand, die tot nog toe uit de officiële cijfers bleek, weggewerkt.

Sinds augustus is de melkproductie in veel EU-landen overigens verder gestegen. De Franse melkveehouderij zit inmiddels ruim boven de lijn van vorig jaar en ook hun collega's in Duitsland, Denemarken en Nederland melkten flink door. Bij FrieslandCampina is de productie tot en met oktober inmiddels zo'n 6,5 procent hoger dan vorig jaar. Bij DOC Kaas is de aanvoer met 5,2 procent gestegen.

Laatste reacties

 • Koen Franken

  Ook dit leest de politiek , en dan gaat het quota nog verdwijnen, m.a.w , ze zullen het niet nalaten om in te grijpen

 • alco1

  Misschien 'iemand' in de politiek die kan overbrengen dat daar wel mee verdient kan worden als een pleister op de wonde wat crisis heet.

 • agratax2

  iemand. Juist omdat de politiek wel zal ingrijpen met dierrechte, melken de dames en heren nu al tegen de klippen op. Iedere boer hoopt dat het aantal dieren aan de melk op 1 januari 2015 het aantal is, dat recht op dierrechten geeft net als bij de invoering van het quotum. Ik blijf dan ook voorstander van een systeem waarbij het aantal dieren gekoppeld is aan het aantal hektares dat ingebruik is of waar men een vaste mest afzet voor heeft geregeld.

 • alco1

  @agratax. Sorry hoor, maar nou begin je weer over het aantal dieren gekoppeld aan ha's. Hoe vaak heb ik wel niet uitgelegd dat boeren die hun land optimaal bewerken een verregaande verschraling zien, waardoor humus gehalte e.d. zal verlagen , met als gevolg dat waar je zelf in een ander item over praat het vocht met mineralen niet meer vastgehouden kan worden.
  Bij slecht bewerkt land zal overbemesting plaats vinden, waardoor er door metingen nog weer lagere normen toegepast zullen worden.

 • klaas.van.der.horst1

  Even een reactie op iemand: De gegevens waar dit bericht op is gebaseerd, zijn in Brussel bij elkaar gebracht en daar besproken in het beheerscomité voor de zuivel. Daar zitten o.m. de ambtenaren van Dijksma. Die hebben mogelijk zelf de cijfers voor Nederland van huis mee gebracht. De politiek zou dus al lang op de hoogte moeten zijn van de zaken waar het hier over gaat. Het verslag vanuit het beheerscomité laat ons nu ook zien waar zij ginds over praten.

 • agratax2

  alco1. Dit betekent dus dat er sprake is van -misbruik- van de bodem. Ik wil dat er net zo veel dieren op een hektare gehouden kunnen worden zodat er geen afboeren van de bodem plaats vind. Ik maak me dacht ik sterk(zie laatste blog) voor een gebruik van de bodem op en wijze die de bodem vruchtbaarheid en de structuur spaart / verbetert. Dat moderne boeren daar net als de regenten lak aan hebben kan ik niet meenemen in mijn aanbevelingen om tot een zo goed mogelijke maximale vestapel te komen. Het feit dat er gesproekn wordt over micro elementen gebrek in het voer geeft duidelijk aan dat de bodem vruchtbaarheid achteruit holt. Dit is niet op te lossen met meer stront zonder micro elmenten. Lees mijn stuk eens dan kun je concluderen dat ik geen bezwaar heb tegen een zware veebezetting als de mest afzet via akkerbouwers of op andere wijze geregeld is. Dierrechten zal leiden tot handel in rechten net als bij het melkquotum en dat lost het gevoel van te vel dieren per bedrijf per stal niet op. Ik bedoeldat we de anti veehouderij groeperingen niet ieder keer weer van munitie moeten voorzien.

 • alco1

  En wat is het repliek op de laatste twee zinnen van #4, want dat is de realiteit. Gronden zijn verschillend, maar ook het gebruik.

 • wmeulemanjr1

  Nog even en de hele politiek vind je gek dat je lekker aan het melk leveren bent.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.