Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Meer robots is meer financiering

Arnhem- Robotbedrijven zijn gemiddeld zwaarder gefinancierd dan conventionele melkers. Dat blijkt uit een analyse die accountantsbureau Flynth maakte voor het jaarcongres van Melkvee100plus.

De 1.374 melkveehouders met meer dan 100 melkkoeien in het Flynth-bestand hebben gemiddeld een financiering met lang vreemd vermogen van €1,16 per kilo melk. De 1.090 bedrijven die niet met een Automatisch Melk Systeem (AMS) werken, zitten op €1,13 per kilo melk. De 140 bedrijven met twee robots zitten op €1,28, de 24 bedrijven met drie robots op €1,58 per kilo melk.

De kritieke opbrengstprijs loopt weinig uiteen. Die is bij de groep bedrijven met twee AMS-en het laagst met €33,60 cent per 100 kilo melk, bij bedrijven met drie AMS-en het hoogst met €34,50 per 100 kilo melk. Bedrijven zonder AMS hebben €34,00 als kritieke kostprijs.

Laatste reacties

 • henky++

  De conclusie zal best wel kloppen alleen jammer dat ze arbeid weer niet meetellen in zo'n 'analyse'.. Typisch vergelijk van de rekenmeester aan de zijlijn. Nogmaals , het gaat in Nederland niet om de laagste kosten maar om een goede marge.

 • j.verstraten1

  henky, als je met een robot melkt gaat je melkprijs niet omhoog.

 • alco1

  henky. Er wordt wel degelijk rekening gehouden met de marge, gezien als kritieke kostprijs.

 • koestal

  De melk moet wel flink wat opbrengen,met al die dure melkmachines,boeren moeten steeds rekenen,maar ook nog werken !

Of registreer je om te kunnen reageren.