Rundveehouderij

Nieuws

Meer groei bij afgestemde voeding

Apeldoorn - Veehouders die bij de opfok van jongvee melkpoeder gebruiken, een passende kalverbrok voeren en regelmatig het rantsoen voor hun jongvee laten berekenen, halen bijna altijd de gewenste groei in de periode van nul tot vier maanden.

Dat blijkt uit een aselecte enquête van veevoerbedrijf Agrifirm onder zijn klanten. De melkveehouders is gevraagd of ze geen, één, twee of drie van de bovengenoemde criteria toepassen op hun bedrijf. De meetgegevens van het jongvee (hoogte en conditiescore) zijn gekoppeld aan de criteria. Het blijkt dat 90,9 procent van de veehouders de gewenste groeicurve in het eerste jaar halen als ze focussen op jongveeopfok en aan alle drie de voorwaarden voldoen. Als ze aan geen van de voorwaarden voldoen, haalt slechts de helft de groeicurve. Bij gebruik van een of twee criteria stijgt het resultaat al snel richting de 65 procent, maar tussen gebruik van een of twee criteria zit weinig verschil. Om het beste resultaat te halen is het dus belangrijk om aan alle randvoorwaarden te voldoen.

De voorgestelde groeicurve moet ertoe leiden dat de kalveren op 24 maanden leeftijd groot en zwaar genoeg zijn als ze afkalven. Daarvoor is ook een juiste voeding in het resterende deel van de opfok nodig. Een rantsoenberekening en een passende krachtvoeraanvulling hoort daarbij. Resultaten over tweedejaars opfok in het concept 'Opfok 24' van Agrifirm zijn er nog niet, omdat het programma nu een jaar draait. Gezien de eerstejaars resultaten twijfelt Agrifirm er niet aan dat ook de doelstellingen voor het tweede levensjaar goed haalbaar zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.