Rundveehouderij

Nieuws 1799 x bekeken

Gevoerd rantsoen wisselt te vaak

Wageningen - Boeren moeten vaker het gevoerde melkveerantsoen controleren. Dat zei Kevin Leahy, melkveespecialist bij Diamond V in Iowa (VS) tijdens het symposium 'Feed efficiency in dairy cattle'. Hij stelt dat er in de voeding nog veel fouten voorkomen.

De basis van een goed rantsoen is een goede kwaliteit ruwvoer. Een goed grasbestand en schoon (zonder grond) inkuilen zijn voorwaarden, zo stelt Bill Mahanna, nutritionist bij DuPont Pioneer, eveneens uit Iowa. Hij benadrukte ook het belang van de deeltjesgrootte van gras en mais bij het hakselen. Bij het inkuilen draagt een inkuilmiddel bij tot stabilisatie van de kuil en zorgt het ook voor een stabieler product tijdens het uitkuilen, zo stelt Karl-Heinz Südekum van Universiteit Bonn.

Leahy merkt op dat het gevoerde gemengde rantsoen aan de koeien echter niet constant is. Dat verlaagt de voerefficiëntie. Hij wijst op voerfouten als gevolg van achterstallig onderhoud van de mengwagen. Dat levert matige menging en dan ligt er op de eerste vreetplaats een ander mengsel dan aan de laatste. De kans op selectie van voer is dan ook groter zodat de eerste koe op een vreetplek dan een andere voersamenstelling opneemt dan de koe die er na op dezelfde vreetplaats vreet.

Dat ook de samenstelling van de kuil varieert toont hij aan via een praktijksituatie van een kuil waarvan de droge stof aan het snijvlak varieerde van 36 tot 52 procent. Elke dag 10 centimeter van het hele snijvlak weghalen is dan ook beter dan op een plaats 80 centimeter diep weghalen.

Het advies is om regelmatig met een schudbox het rantsoen te zeven, zodat de variatie aan het licht komt en er actie ondernomen kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.