Rundveehouderij

Nieuws 2820 x bekeken 17 reacties

Geurts (CDA) uit zorgen over aanval op de veehouderij in open brief

Den Haag – CDA-Kamerlid Jaco Geurts vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een open brief om boeren zekerheid te geven over het gebruik van de geboortehulp bij koeien en om de laster van Wakker Dier te stoppen.

Geurts maakt zich ernstig zorgen over de doelgerichte acties van Wakker Dier om het imago van de veehouderij schade toe te brengen. Vorige week begon Wakker Dier een actie tegen het gebruik van een geboortehulp (geboortekrik) bij rundvee. De hulp zou op grote schaal worden gebruikt en het zou volgens Wakker Dier ernstig letsel bij kalveren en koeien veroorzaken.

"De suggestie die door hen wordt gewekt dat boeren niet goed voor hun kalveren zouden zorgen vind ik bespottelijk. Iedere boer heeft het beste voor met zijn dieren en weet hoe te handelen met betrekking tot het welzijn van zijn dieren. Ervaring en kennis wordt van vader op zoon of dochter doorgegeven. Daar hoeft volgens mij geen extra regelgeving aan te pas te komen. Daarbij komt dat de meeste kalveren op een natuurlijke wijze geboren worden. En als er externe hulp benodigd is gebeurt dat op een goede manier is mijn indruk. Het gebruik van geboortehulp en een boer die met beleid werkt heeft juist voordelen voor het dierwelzijn. Geen gebruik van geboortehulp kan leiden tot extra leed bij koeien. Dat wil niemand", schrijft Geurts.

De politicus vraagt Dijksma om in de Wet Dieren via een ministeriële regeling toelating voor de geboortehulp te regelen. Volgens de huidige regelgeving is het gebruik van de geboortekrik verboden, maar het bezit ervan is niet verboden. "We onderzoeken de kwestie", aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Melkveehouder Karin van der Toorn uit Olst ging de verdediging in op de actie van Wakker Dier. Ze plaatste de Facebook-pagina van melkveebedrijf Hof den Hengforden een bericht waarin ze uitlegt hoe de geboortehulp werkt en wanneer deze wordt gebruikt. De pagina werd meer dan 106.000 keer bekeken en meer dan 1.000 keer gedeeld.

Laatste reacties

 • Mozes

  Bij politici, boeren, journalisten en alle anderen moet zolangzamerhand toch het besef doordringen dat Wakkerdier geen diervriendelijke veehouderij wil maar een vegetarisch Nederland. Opvallend in dit verband is dat juist degene die zich inspannen voor een diervriendelijker veehouderij worden aangevallen. Eerst Vion die door Zembla werd aangevallen met het ster-vlees wat aan een hogere norm van dierwelzijn voldoet. Later bleek dat dit verhaal een verzonnen lasterverhaal was. Op nu.nl las ik dat de hoofdredactie van Zembla een goede kennis is van Marianne Thieme.
  Daarna werd FrieslandCampina uitgescholden voor een liegebeest juist omdat zij zich inzetten voor weidegang en duurzaamheid.
  Nu wordt er een verhaal in de wereld gebracht over de geboortehulp terwijl het aantal zware geboortes nog maar een fractie is van dertig jaar geleden. Wat de geboortehulp betreft viel mij op dat precies hetzelfde verhaal in veel verschillende kranten tegelijk verscheen. Blijkbaar was het een gecoördineerde actie in de richting van de pers.

 • jordi 1455

  @Mozes het wordt tijd dat de LTO kortemette dat zooitje maakt in plaatst van vrijven pappen en nathollen.

 • minasblunders1

  ZLTO speelt heel andere spelletjes Jordi. Zij zijn een innige samenwerking aangegaan met wakker dier. Waarom? Omdat ze gemeenschappelijke belangen hebben.

 • schoenmakers1

  ben dan toch benieuwd wat de gemeenschappelijke belangen zijn

 • HJ O R

  Als Siemjan Mrianne ziet houd hij niet z,n poot stijf maar z,n ..... en dat is slecht zaken doen.

 • Heijdravleesvee

  Ook de boeren onderling geven aanleiding tot discussie. Er zijn teveel boeren die uitdragen dat ze het beter doen dan zijn collega's. En van die verdeeldheid word dankbaar gebruik gemaakt door een ieder die het minder goed voorheeft met de landbouw.

 • koeboertje

  Ik zou graag een telefoonnummer van één van de wakkerdiersympatisanten willen hebben , die ik kan bellen bij een zware bevalling zonder hulpmidellen , ook s,nachts en in het weekend !

 • hoving1

  Het is nu tijd dat de ware boerenleider op staat en de hele veehouderij vertegenwoordigd.

 • hanma

  Waar blijft onze LTO? Zij moeten de onzin van Wakker Dier vol overtuiging ontkrachten in de media; hiervoor betalen we als leden flink contributie. LTO blijf niet meewauwelen maar weerleg de onzin van Wakker Dier.

 • info48

  Laten we met ons allen het voorbeeld van Karin van der Toorn volgen, complimenten Karin, en de bestuurders van LTO en ZLTO wegstemmen als ze op dit gebied nog langer in gebreke blijven....het juiste beeld in de samenleving neerzetten moet hoogste prioriteit hebben!!!!

 • Mozes

  Lto kan het verhaal zo goed neer zetten als ze willen, een groot deel van de burgers blijft altijd geloof hechten aan Wakkerdier. Het enigste wat je vaak bereikt is dat je nog meer de aandacht van de burgers naar het wakkerdierverhaal trekt.

 • alco1

  Mozes. Meestal kan ik je reacties waarderen, maar nu denk ik weer.
  Heb je niet in de gaten, dat het niet op leugens reageren van LTO op Wakker Dier, een vrijbrief is voor de volgende verdachtmaking.

 • Mozes

  Alco, LTO moet de bevolking duidelijk maken dat Wakkerdier geen diervriendelijke veehouderij wil maar een vegetarisch Nederland. Als de bevolking dat in de gaten heeft zullen ze de uitlatingen van Wakkerdier met andere ogen bekijken.

 • jordi 1455

  @Mozes zet die LTO dan in beweging, of denk je met achterover leunen meer te bereiken?

 • alco1

  Anders voordoen dan de werkelijke gedachte is toch ook een leugen.

 • Maxxum

  Moet de geboortehulp bij de mens dat ook verboden worden??? Wat dacht je van de vacuumpomp of de kiwi geval die ze bij mijn vrouw gebruikt hebben??? Die moest ook weer bij elkaar gehecht worden!!!
  Aan LTO heb je nix, zijn alle zakke vullers die zichzelf aan het werk houden. Wakker dier moet maar eens hier langs komen. Ik zit al meer dan 12 jaar in onderhandeling met de overheid om mijn bedrijf op poten te houden, daar gaat zoveel tijd, negatieve energie en geld in zitten dat ik niet voor 100 nee 1000% mijn melkkoeien kan nalopen!!! Hierdoor waarschijnlijk al jaren last van (zeer) zware mycotaxine belasting. Je kan als boer zijnde geen 4 dingen tegelijk!! Je vee nalopen, onderhandelen, gezin en jezelf op de been houden. Wakker dier; zorg eerst dat de overheid menselijk met 24 uur per dag 7 dagen per week en 52 weken per jaar werkende veehouders omgaat!!!!!!!!!!!

 • koeboertje

  Maxxum in jouw geval zou ik eerst mijn energie in de melkkoeien steken dit geeft misschien sneller resultaat en vooral voldoening, dan jarenlang procederen tegen de overheid , je moet doen waar je goed in bent.
  Er zijn ook mensen die goed in procederen zijn,laat die dat doen. Ik heb natuurlijk makkelijk praten maar wens je veel succes in je strijd .

  We moeten allemaal zelf ons verhaal over onze manier van werken aan de burger vertellen,
  dat is de beste reclame en neemt deze ongewenste partijen de windt uit de zeilen,

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.