Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

FrieslandCampina verhoogt voorschot naar €46,36

Amersfoort - FrieslandCampina betaalt de leden over november weer een hoger voorschot. Voor boeren met een jaarleverantie van 700.000 kilo komt het voorschot uit op €46,36 per 100 kilo melk. Dit is €1,71 meer dan in oktober.

Hiermee zet FrieslandCampina een nieuw record weer. Het gemiddelde voorschot dit jaar lijkt zo'n 2 euro per 100 kilo hoger te worden dan in het voorlaatste recordjaar 2011.

Ook de biologische melkveehouders gaan er verder op vooruit en wel €2,22 per 100 kilo. Zij ontvangen daarmee over november een bedrag van €53,23 per 100 kilo. Dit is bij een jaarleverantie van 500.000 kilo. Al deze prijzen zijn exclusief btw en na aftrek van 5 cent per 100 kilo aan PZ-heffing.

De verdere verhoging van de garantieprijs wordt volgens FrieslandCampina veroorzaakt door twee factoren: door de flinke prijsstijgingen voor kaas en melkproducten in Duitsland en door een te lage inschatting van de garantieprijs voor oktober. De zuivelonderneming wil niet zeggen welk effect het zwaarst weegt.

Opvallend is dat FrieslandCampina de vetprijs voor november met 6 cent per kilo verlaagt naar €4,70. Dat weerspiegelt de lagere opbrengsten voor melkvet en ook de iets rustiger markt. De eiwitprijs wordt daarentegen met 57 cent verhoogd naar €7,60 per kilo. Voor biologische melk blijft de vetprijs stabiel op €5,36 per kilo, maar gaat de eiwitprijs met 64 cent omhoog naar €8,35 per kilo.

De gemiddelde melkprijs voor gewone melk tot en met november bedraagt na de jongste verhoging €39,06 per 100 kilo. Blijven de vet- en eiwitprijzen voor december stabiel, dan wordt het jaar afgesloten met een gemiddelde van €39,46 per 100 kilo. Dat is ongeveer €5,80 meer dan vorig jaar en 2 euro boven 2011. Opmerkelijk detail: het voorschot voor november ligt bovendien ruim €14,20 boven het voorschot van maart. Toen leek de zuivelmarkt nog een heel andere kant op te gaan.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Die koe boeren worden schat rijk ,dus niet meer klagen.

 • wmeulemanjr1

  Nee koe boeren gaan vooruit en er hoeft geen één 'gaten' te dichten, het gaat perfect. nooit meer klagen? maar ook niet pochen!!!

 • vogel

  Schat rijk???? Even rekenen, Tot eind november nu 5,5 cent meer dan vorig jaar. Als er vorig jaar een gat in de begroting zat van maar 10000 euro bij 6 ton melk dan is er nu net 10000 euro meer te besteden. wat is 10000 euro op een onderneming???? juist, een beetje beleg op de boterham.

 • koestal

  na de slechte jaren komen er een paar goede jaren ,veel boeren waren hier hard aan toe,sommigen hebben nog aan achterstand bij de betalingen

 • veldzicht

  Het was maar een beetje pesten.

 • Jan van het Zand

  En terecht worden de melkveehouders beloond voor hun werk. De Nederlandse melk is van de beste kwaliteit in de wereld. Vele doelstellingen voor het milieu én voor het dieren welzijn zijn verwezenlijkt of zelfs overtroffen. Dat kan niet iedere sector zeggen.
  Die beloning voor het goede werk komt ook andere veehouders toe. Maar dat is nog niet altijd het geval. Hun inspanningen worden niet op waarde geschat, en worden als kiloknallers en als plofkippen over de toonbank versjacherd.
  Gek maar waar, maar Nederlands rund- en kalfsvlees gaat vanaf heden vanwege de goede kwaliteit weer geëxporteerd worden naar de USA, nadat het enkele jaren vanwege de BSE niet meer mogelijk was.

 • MtsvN

  Volgens mij moet FC de melkprijs maar niet meer op deze manier bekend maken, ondernemers buiten de landbouw laten zich echt niet zo in de portemonnee kijken..... 'Die koe boeren worden schat rijk', tuurlijk joh, nog een maand stijgen en ik sta in de Quote 500!

 • Wiemelinckheide

  Ik gun het die jongens en meiden van harte die hoge melkprijs, het zou prettig zijn als alle andere boeren het ook zo goed zou gaan.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.