Rundveehouderij

Nieuws

FrieslandCampina helpt melkproductie Indonesië verhogen

Ciracas - FrieslandCampina gaat in Indonesië helpen om de productie van verse melk voor de eigen bevolking flink te vergroten. Doel is in 2025 zelfvoorzienend te zijn voor verse melk. Daarvoor moet de huidige productie met 50 procent omhoog.

De hulp is vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst met PT Perkebunan Nusantara VIII en Koperasi Peternak Sapi Bandung Utara (KPSBU) Lembang. Deze overeenkomst, een zogenoemd Dairy Village programma, is getekend bij de fabriek van FrieslandCampina in Ciracas, in aanwezigheid van Sharon Dijksma, Staatssecretaris van Economische Zaken, en haar Indonesische collega Dahlan Iskan, de Indonesische minister van staatsbedrijven.

Het Dairy Village Programme richt zich op het aanpakken van twee knelpunten: de beperkte beschikbaarheid van landbouwgrond en beperkte investeringsmogelijkheden. Door de beperkte beschikbaarheid van landbouwgrond kunnen kleine boeren hun bedrijf niet uitbreiden en is er voor beginnende melkveehouders geen mogelijkheid om te starten. Dat is omdat het aanbod van veevoer en de productieopbrengst te gering zijn. Bovendien maken de kleine omvang van boerderijen en de beperkte arbeids- en investeringskansen het voor kleine boeren moeilijk om een lening te krijgen. Deze problemen kunnen worden verholpen door kleine boeren toegang te geven tot genoeg landbouwgrond en ze te steunen bij het opzetten van strategische samenwerkingsverbanden met andere boeren, zodat ze toegang tot financiering kunnen krijgen en kunnen investeren in huisvesting en mechanisatie.

De Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid (FDOV) is een project van de Nederlandse overheid, Koninklijke FrieslandCampina en dochteronderneming Frisian Flag Indonesia, KPBS Pangalengan, KPSBU Lembang, The Friesian, DLO/Wageningen Universiteit en Agriterra. De FDOV is in juli 2013 gestart in Lembang en helpt ruim 10.000 lokale melkveehouders hun dagelijkse zuivelproductie te verbeteren, zowel wat betreft kwantiteit als kwaliteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.