Rundveehouderij

Nieuws

Fonterra wacht topjaar

Edendale - Leden-melkveehouders van Fonterra stevenen volgens coöperatievoorzitter John Wilson af op een topjaar. Dat melden Nieuw-Zeelandse media naar aanleiding van de algemene vergadering van de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming in Edendale.

De zuivelgigant gaat voor het huidige seizoen nog steeds uit uit van een melkprijs van NZD 8,62 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit), 2 dollar meer dan vorig jaar. Omgerekend naar Nederlandse gehalten gaat het om een melkprijs van zo'n 39 cent per kilo melk bij 4,4 vet en 3,2 eiwit.

Fonterra hoopt het moeilijke jaar 2013 zo snel mogelijk achter zich te kunnen laten. Begin augustus was er grote paniek over botulisme in weipoederconcentraat, geleverd door het Nieuw-Zeelandse Fonterra. Naderhand bleek dit vals alarm, maar toen was er al een grote terugroepactie in gang gezet. De schade loopt in de miljoenen. Hoewel de vooruitzichten volgens topman Theo Spierings goed zijn moet de onderneming leren van gemaakte fouten. Fonterra heeft niet goed gereageerd op de mogelijke botulismebesmetting.

Na zijn speech op de algemene vergadering werd Spierings op de hoogte gebracht van problemen bij de op het Zuidereiland gelegen fabriek Clandeboye. Zeven werknemers werden uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis na lekkage van het reinigings- en desinfectiemiddel natriumhypochloriet. Een deel van de fabriek, waar dagelijks ruim 13 miljoen liter melk wordt verwerkt, werd ontruimd. Inmiddels zijn de zeven werknemers die giftige dampen hadden ingeademd, ontslagen uit het ziekenhuis. Volgens Spierings zijn de juiste veiligheids-  en gezondheidsmaatregelen genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.