Rundveehouderij

Nieuws 586 x bekeken

First Milk breidt netwerk verder uit

Leek – First Milk, de enige overgebleven zelfstandige Britse melkcoöperatie na de fusie tussen Milk Link en Arla UK, heeft er weer een partner bij. De coöperatie heeft een overeenkomst gesloten met Adams Foods, één van de grootste verpakkers en verkopers van kaas in Groot-Brittannië.

Adams Foods, nota bene een dochter van de marketingorganisatie voor Ierse zuivel Irish Dairy Board, gaat tien jaar lang jaarlijks minstens 50.000 ton harde kaas – cheddar – van First Milk afnemen. Adams Foods verwerkt dat vervolgens in haar moderne verpakkingsbedrijf in Leek bij Stoke-on-Trent, het grootste in zijn soort in Europa, en zet het uit op de markt. First Milk krijgt daarvoor een 'concurrerende prijs' die het vervolgens weer kan doorgeven aan haar leden. De overeenkomst zorgt ervoor dat de coöperatie voor eenderde van de huidige hoeveelheid melk op lange termijn een gegarandeerde afzet heeft. ''Dit past dan ook in onze strategie om de boeren een duurzame toekomst te bieden',' zegt directeur Kate Allum.

Volgens beide partijen is de deal een win-win situatie: Adams Foods kan haar afnemers niet alleen Ierse maar ook Britse kaas aanbieden, terwijl First Milk zich beter kan concentreren op andere activiteiten zoals kaasexport en de productie van 'voedingszuivel'. De financieel in zwaar weer terechtgekomen coöperatie krijgt door de overeenkomst bovendien de broodnodige middelen om in haar melk- en kaasfabrieken te investeren om de zware concurrentieslag met Arla/Milk Link, maar ook Muller Wiseman vol te kunnen houden.

Dat werken met partners is inmiddels een bekende strategie bij First Milk dat in het laatste boekjaar een omzet draaide van 625 miljoen euro en 1,5 miljard liter melk per jaar verwerkt. De coöperatie heeft al bijna drie jaar een soortgelijke samenwerking voor de export van kaas met specialist Eilers & Wheeler, een familiebedrijf dat oorspronkelijk in 1804 is begonnen in Amsterdam en sinds 1894 in Londen is gevestigd. Daarnaast is er ook een partnerschap met de grootste internationale naam in de zuivel, Fonterra. Die Nieuw-Zeelandse gigant neemt van First Milk wei af dat het vervolgens gebruikt voor haar Europese ingrediëntendivisie, terwijl beide bedrijven ook samen innovatieve weiproducten trachten te ontwikkelen. En om het lijstje internationale namen compleet te maken, onderhoudt First Milk ook nauwe contacten met Nestlé. De coöperatie levert al jaren melk aan een chocoladefabriek van het Zwitserse concern in Schotland en betrekt, in samenwerking met Nestlé, de daarbij betrokken ruim zeventig leden nauw bij het verdere verwerkingsproces van hun melk.

Of registreer je om te kunnen reageren.