Rundveehouderij

Nieuws 15 reactieslaatste update:15 nov 2013

'Financiering melkveebedrijf moet naar 80 cent per kilo'

Wezep – De financiering van melkveebedrijven moet omlaag naar maximaal 80 cent per kilo melk. Dit zei LTO-bestuurder Toon van Hoof op een bijeenkomst van het GES.

GES is de stichting die de fokwaardeschatting van stieren in Nederland uitvoert.

Van Dellen constateerde dat de gemiddelde financiering van melkveebedrijven ongeveer 8 keer de jaarlijkse bruto geldstroom is. Dat is twee keer zo hoog als de norm bij het afsluiten van hypotheken of bij financieringen in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Het is volgens Van Dellen te hoog om de rentebetaling op de schuldenlast als ook aflossingen en eventuele reserveringen duurzaam veilig te stellen. Van Dellen's betoog werd ondersteund door LTO-bestuurder Toon van Hoof. Directeur Wim Thus van Rabobank Nederland vindt het financieringsniveau eveneens hoog, maar nuanceerde de ernst van het probleem enigszins.

De financiering van melkveebedrijven was bij het begin van de quotering in 1983 nog 40 cent per kilo melk, maar dat is in de loop der jaren opgelopen naar €1,20 per kilo melk, aldus Van Hoof. Hij stelt dat het nodig is dat de verhouding tussen vaste lasten en variabele lasten verschuift, zodat melkveebedrijven flexibeler kunnen reageren op veranderingen in de opbrengstprijs.

Thus ziet het probleem ook, maar geeft aan dat financiering van elk bedrijf maatwerk is en blijft.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  misschien kunnen zwaardergefinancierden het wel beter dan zeikerts die voor weinig de boel aftroggelden uit de familie.

 • Jaap39

  Weet je meuleman, diegene die nu nog met weinig financiering oude gebouwen en weinig melk produceren hebben waarschijnlijk een groter probleem. Die krijgen nu dus geen financiering meer. Einde oefening op termijn, laat staan overname.

 • John*

  idd! al die harde normen slaan nergens op.. kijk voor ieder bedrijf eens welke investeringen er de komende tien jaar gedaan moeten worden om te continueren en rendabel blijven...

 • Jan-Zonderland

  Er staat in het artikel dat de financiering gemiddelt 1,20 per kg melk(quotum) is en dat zou gelijk zijn aan 8 x de bruto geldstroom. Maw de melk brengt bruto 15 ct per liter op (Ik laat omzet uit verkoop vee maar even buiten beschouwing) ????????????
  Tsja, ze zullen het wel weten.

 • landboer

  Dacht dat het 8 keer de winst per liter was

 • massy

  Het enigste verschil is dat er nu wel afgelost moet worden. En geloof maar dat ze alles terug willen hebben die banken.

 • GCK

  De essentie is dat een aantal mooie bedrijven, maar zwaar gefinancierd, technisch klaar zijn voor de toekomst. Na periode van lage melkprijzen, is de toekomst financieel klaar met deze bedrijven en zullen moeten verkopen.

 • Jaap39

  Bruto geldstroom is winst rente afschrijving

 • gjcamps

  Bruto marge, of GM gross margin x 8 , bij 80 cent zou je dus 10 cent bruto marge moeten maken , bij 120 cent al 15 cent.

 • koestal

  ook de melkprijs moet nooit weer lager worden !

 • Koen Franken

  Ik zou zeggen kijk eens in jullie werktuigenloods wat daar allemaal staat aan kapitaal

 • blauwekei

  Zekerheid grond wordt voor banken de brlangrijkste faktor.

  3

 • BO(skabout)ER

  tja..iedereen wil bedrijven met;
  - veel land
  - duurzame stal (zonnepanelen, dure roosters, led licht, maatlat)

  En dan op 80 cent per kilo melk? Lijkt me onmogelijk voor zulke bedrijven. Als je op 80 cent zit wordt het tijd om de stal te verlengen!

  @iemand .. hoezo ? Denk jij dat bedrijven die veel eigen materiaal hebben een grotere schuld hebben bij de bank?

 • minasblunders1

  Dit zal nog een zware zo niet onmogelijke opgave worden voor deze 'ondernemers'. Jarenlang gewend aan bijna onbeperkt bijfinancieren en nu verplicht aflossen. Hier zit al snel een gat tussen van ongeveer 8 cent per liter melk voor een gemiddeld bedrijf. Voor de echte 'ondernemer' kan het gat wel oplopen tot 15 cent per liter. Gelukkig is er één troost: de rekenwonders van het LEI rekenen wel uit dat men desondanks genoeg ruimte overhoudt om te investeren en te reserveren (?)

 • bb40

  Hoop onzin gehoord:een lage financiering is altijd beter dan een hoge .
  De rente kan weer stijgen en .aflossen wordt weer zichtbaar

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.