Rundveehouderij

Nieuws

Faillissement ondermijnt Ierse veehandel

Athlone – Een aantal Ierse veemarkten heeft grote sommen geld, in één geval 250.000 euro, te goed van de failliete veehandelaar TLT International. Het voortbestaan van enkele markten kan in gevaar komen als dat geld oninbaar blijkt.

Daarnaast zijn er ook boeren die grote bedragen te goed hebben van TLT.

Dat werd benadrukt tijdens een inderhaast belegde informatiebijeenkomst over het faillissement, waar meer dan vijftig boeren en vertegenwoordigers van veemarkten op af kwamen. ''Het moet de absolute prioriteit zijn van de bewindsvoerders om de boeren en de markten te betalen'', benadrukte voorzitter John Bryan van de Irish Farmers Association daarbij. De IFA heeft inmiddels zowel gesproken met de bewindvoerders als met HSBC Bank, die de geldkraan voor TLT dichtdraaide. Die bewindvoerders zelf zijn nog steeds bezig met het in beeld brengen van de financiële situatie van TLT. Inmiddels hebben ze de 25 werknemers wel ontslag aangezegd.

Het faillissement, dat ook in de algemene media in Ierland veel aandacht krijgt, is eveneens aan de orde gekomen in het Ierse parlement. Een aantal parlementsleden drong er daarbij bij staatssecretaris voor landbouw Tom Hayes op aan in actie te komen om de export van levend vee te beschermen. ''Er moet een strategie komen om een sector die op dit moment zwaar bedreigd wordt in stand te houden'', aldus Timmy Dooley. Zijn collega Robert Troy denkt echter 'dat er voldoende andere vee-exporteurs zijn om het stokje over te nemen, ook bij de handel in kalveren naar Italië waar TLT erg sterk in was.'

Of registreer je om te kunnen reageren.