Rundveehouderij

Nieuws 715 x bekeken

Export van condens verloopt goed

Zoetermeer - De Nederlandse zuivelindustrie doet behalve met hoogwaardige (melk)poeders en kaas ook goede zaken met gecondenseerde melk, zo blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel.

De cijfers vertellen niet het hele verhaal, want de ontwikkelingen worden slechts tot en met augustus weergegeven, terwijl juist in de laatste maanden nog veel goede zaken zijn gedaan.

Ten opzichte van dezelfde periode in 2012 heeft de condensindustrie dit jaar 6 procent, ofwel ruim 11.000 ton, meer product over de grens verkocht. Daar werd bovendien 12 procent meer geld voor ontvangen, zo'n 32 miljoen euro.

Vorig jaar verkochten de Nederlandse condensfabrikanten FrieslandCampina Leeuwarden en Hochwald Bolsward, voor bijna 410 miljoen euro aan ingedikte en gesuikerde zuivel over de grens. Dit jaar kan het gezien de trend gemakkelijk 50 miljoen meer worden.

De condensexport zit, in ieder geval qua waarde, al een reeks van jaren in de lift, het exportvolume stijgt de laatste twee jaren ook gestaag. Groeimarkten zijn onder meer Nigeria en het Arabisch schiereiland. Een klein deel van de Nederlandse export is re-export van condens uit bijvoorbeeld Duitsland.

De export van boter en boterolie doet het qua volume wisselend. Vorig jaar werd veel extra volume verkocht, maar tegen een lagere waarde. Dit jaar blijft het exportvolume als geheel vrij stabiel, maar de waarde stijgt fors, met ongeveer een kwart. Met name Rusland, Italië, Frankrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk zijn commercieel interessante markten.

Of registreer je om te kunnen reageren.