Rundveehouderij

Nieuws

Eén duurzaamheidsscore voor melkveebedrijf

Uden – DLV Dier en CLM Onderzoek en Advies hebben dinsdag de BedrijfsRoutePlanner gelanceerd. Dit online-instrument geeft één duurzaamheidsscore voor het gehele melkveebedrijf.

Melkveehouders kunnen zelf hun bedrijf doorlichten om meer inzicht te krijgen in de eigen duurzaamheidsprestaties en de verhouding ten opzichte van andere melkveehouders.

De BedrijfsRoutePlanner geeft inzicht in acht verschillende duurzaamheidsthema's: economie, arbeid, diergezondheid, ammoniak, stikstof, fosfaat, broeikasgassen en landbeslag. Ook is er de mogelijkheid deze thema's uit te breiden met nog vier thema's: water, organische stof, biodiversiteit en gewasbeschermingsmiddelen. De prestaties op deze thema's worden berekend en er wordt een bedrijfsspecifiek advies aan gekoppeld. Volgens Harm Wientjes, DLV Dier gaat het om een onafhankelijk advies gebaseerd op technische cijfers.

De BedrijfsRoutePlanner biedt de mogelijkheid om gegevens in te lezen vanuit de Kringloopwijzer. Het instrument is een resultaat van de zoektocht van 50 melkveehouders die in 2011 een praktijknetwerk  zijn gestart om meer grip te krijgen op duurzaamheid in de bedrijfsvoering. Zij wilden de mogelijkheid om de huidige bedrijfsvoering integraal te kunnen beoordelen op diverse duurzaamheidsthema's. Ook hadden zij behoefte om handvatten te ontwikkelen om de bedrijfsvoering verder te verduurzamen, inclusief het economisch rendement. Informatie over de BedrijfsRoutePlanner  is te vinden op www.duurzamemelkveehouderij.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.