Rundveehouderij

Nieuws 852 x bekeken 1 reactie

'Deense melkplas groeit komende 10 jaar'

Aarhus - Het aantal melkveebedrijven in Denemarken neemt in de periode tot 2022 minder snel af dan tot dusver. Volgens een nieuwe prognose omtrent de structuurontwikkeling in deze sector daalt het aantal met zo'n 800 naar ruim 2.800 terwijl de melkveestapel op zijn minst stabiel blijft of licht groeit.

De jaarlijkse melkplas groeit op grond van de naar verwachting verder stijgende melkgift per koe (plus 1,25 procent per jaar) met 0,7 miljard kilo naar 5,6 miljard kilo. Als ook het aantal koeien iets toeneemt (met 20.000 naar 600.000) komt daar nog een bescheiden 170 miljoen kilo bij, zo luidt de voorspelling van de bedrijfsadviesorganisatie van boeren- en verwerkersfederatie LF.

De eerder dit jaar opgerichte task force onder leiding van Arla-directietopman Peder Tuborgh die naar mogelijkheden zoekt om de concurrentiepositie van de melkveehouderij te versterken mikt op een uitbreiding van de melkplas met 1 miljard kilo en is zo bekeken slechts iets ambitieuzer. De prognosemakers van LF baseren hun voorspelling op stijgende melkprijzen, zij het met flinke schommelingen. Ook de voerprijzen stijgen volgens hen. De drijvende krachten achter de voortgaande maar wel wat vlakkere schaalvergroting is primair de technische ontwikkeling. Daarnaast speelt milieuwetgeving een rol. Denemarken telde 30 jaar geleden een slordige 37.000 melkveehoudende bedrijven. Per jaar zijn in die periode gemiddeld ruim 1.100 bedrijven beëindigd.

Eén reactie

  • wmeulemanjr1

    Zijn de deense melkveehouders nu ineens weer allemaal eigen baas?

Of registreer je om te kunnen reageren.