Rundveehouderij

Nieuws 1938 x bekeken 1 reactielaatste update:5 nov 2013

Cono gaat kaasafzet België deels zelf doen

Westbeemster - Kaascoöperatie Cono neemt de kaasafzet in België deels zelf ter hand. Dit heeft de Noord-Hollandse onderneming bekendgemaakt.

Het gaat om de verkoop van andere kazen dan Beemster, Oudendijk en Vlaskaas.

Reden voor de verandering van werkwijze is dat Cono een einde wil maken aan de verwarring die nu in België soms heerst rond de overige Cono-kazen. Belgische consumenten hebben andere verwachtingen over rijping en aanduiding van kazen dan Nederlandse consumenten. Nu worden in België soms Cono-kazen verkocht als belegen volgens de Nederlandse opvattingen, terwijl Belgische consumenten deze kazen als jong ervaren. Dat kan leiden tot klachten. Probleem is dat er in België en Nederland geen eenduidige definitie is van jong, belegen en oud als rijpingsstadia bij kazen.

Om een einde te maken aan deze verwarring is Cono België BVBA opgericht en zorgt de Noord-Hollandse kaasmaker er voor dat de 'kleinere' Cono-kazen voortaan op een eenduidige manier op de Belgische markt worden neergezet.

België is voor Cono een soort tweede thuismarkt. Het heeft er met de kaasmerken Beemster, Oudendijk en Vlaskaas een sterke positie. De kazen van Cono worden al sinds 1924 in België verkocht. De verkoop van Beemsterkaas wordt verzorgd door kaaskandel Beevers, de Oudendijk-kazen worden aan de man gebracht door Milcobel-dochter kaashandel Jan Dupont en de Vlaskaas wordt verkocht door kaasgroothandel Triporteur. De kleinere merken worden nu nog door andere handelaren op de markt gebracht. Dit verandert. Beevers verzorgt voortaan ook de rijping en logistiek ten behoeve van de kleinere kaasmerken voor de Belgische markt. Cono België Bvba zorgt voor de verkoop. De kazen krijgen omwille van de herkenbaarheid een apart rijksmerk.

Eén reactie

  • koestal

    goede zaak ,de handel in eigen hand houden ,levert meer op !

Of registreer je om te kunnen reageren.