Rundveehouderij

Nieuws 910 x bekeken

Antibioticagebruik lager door homeopathie

Apeldoorn – Om het antibioticagebruik bij vleeskalveren te verlagen, gebruiken 43 kalverhouders van de Van Drie Group homeopathische middelen.

De groep deelnemers gebruikten voor hun start met homeopathische middelen tussen 2007 en 2010 gemiddeld 4 procent meer dierdagdoseringen dan de overige bedrijven. Vorig jaar scoorden ze juist 10 procent minder dierdagdoseringen dan gemiddeld. De technische resultaten waren vergelijkbaar met collega-bedrijven. Door de lagere medicijnkosten bleef er onder de streep 7 euro per kalf meer over dan niet-homeopathiebedrijven. 
Naast de inzet van homeopathische middelen doen verschillende kalverhouders van Van Drie mee aan door LTO en het Productschap Vee en Vlees opgezette projecten om het antibioticagebruik te verlagen. Op twintig bedrijven sproeit de kalverhouder wekelijks met bacterieculturen om het immuunsysteem van de kalveren te versterken. Daarnaast doen 36 bedrijven mee aan een onderzoek van de faculteit diergeneeskunde naar het toepassen van strengere regels en reinigen en ontsmetten om MRSA en resistentievorming terug te dringen. Van beide onderzoeken zijn de resultaten nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.