Rundveehouderij

Nieuws 1978 x bekeken 13 reacties

A-ware zoekt nog eens 200 miljoen kilo melk

Lopik - A-ware zoekt in Noord-Nederland nog eens 200 miljoen kilo melk erbij voor rechtstreekse leverantie aan de fabriek in Heerenveen. De zuivelonderneming kan de melk goed gebruiken om de wereldwijd sterk groeiende kaasmarkt te bedienen.

Dit laat topman Jan Anker weten. Groei voor meer kaasafzet ziet hij onder meer in Azië. De werving van nieuwe boeren start per direct.

A-ware biedt leveranciers een melkprijs met een plus op die van DOC Kaas, die kan oplopen tot 1 cent per kilo. Afgelopen voorjaar startte A-ware voor het eerst met de werving van eigen leveranciers. Toen trok de onderneming ruim 100 miljoen kilo melk aan. Alle leveranciers werden gevonden op korte transportafstand van Heerenveen.

Voor de extra melk wordt de capaciteit van de in aanbouw zijnde fabriek verder vergroot. Aanvankelijk was een capaciteit gepland van 75.000 ton. De fabriek in Heerenveen is inmiddels wind- en waterdicht. Nu wordt gewerkt aan de plaatsing van apparatuur. Eind volgend jaar moet de fabriek operationeel worden.

In totaal gaat A-ware vanaf dat moment ongeveer 1 miljard kilo melk verwerken. Dat is ongeveer evenveel als DOC Kaas in Hoogeveen doet. Van die 1 miljard kilo zal straks 300 miljoen kilo komen van eigen boeren. De andere melk komt van de Dutch Milk Foundation (geleverd door FrieslandCampina), van partner NoorderlandMelk en uit de vrije aankoop.

Naast de sterk groeiende vraag naar met name Nederlandse kwaliteitskaas is ook de grote interesse van melkveehouders en de uiterst vlotte werving van de eerste groep een reden om nogmaals het net uit te werpen, geeft A-ware te kennen.

Laatste reacties

 • Kelholt

  waarom neemt A ware DOC niet over

 • jan1966

  Omdat DOC alleen kazen maakt met weinig toegevoegde waarde, daar zit echt niemand op te wachtten Kelholt

 • agratax2

  Kelholt. Eerst uitroken en dan om tafel is goedkoper. A-Ware garandeert een cent / ltr meer dan uitbetaling DOC. Welke boer vertrekt niet voor een extra 10.000 euro omzet bij gelijke arbeid. Wil DOC dus over die ene cent heen bieden zijn ze miljoenen duurder uit en of dat in hun marge zit.

 • BO(skabout)ER

  Aware kan wel beweren dat ze een hoge melkprijs gaan geven maar waarop is dit gebaseerd ? Ze hebben nog nooit een liter melk geproduceerd en omdat ze nog niet genoeg melk hebben voor de fabriek gaan ze inzien dat als ze het op de spotmarkt moeten kopen nooit hun belofte kunnen waarmaken van DOC + 1 cent.

  @jan1966: Aware heeft helemaal geen kaasmerken, geen weidegang en het is particulier.

  @Kelholt en agratax1: DOC betaald nu een paar jaar wat minder als gemiddeld. Hiervoor hebben ze decennia of langer een cent meer betaald als Friesland en Campina. Daardoor hebben ze hun visie wat te laat verplaatst naar 'nu' . Maar er staat nog steeds een geweldig complex in Hoogeveen wat, wat mij betreft klaar is voor de toekomst. Ik geloof dan ook nooit dat A-ware goedkoper kaas kan maken als iemand die het al jaren doet.

  En dan gooit meneer Anker nog wat populaire woordjes zoals Azie in zijn betoog voor meer melk, ik betwijfel als de chinezen kaas eten, laat ze eerst maar melkpoeder kopen. Dan kunnen we over 5 jaar misschien met kaas beginnen.

 • jvanleijsen1

  Als ze melk willen hebben moeten ze gewoon wat meer betalen !!!

 • daan1908

  Beste Boskabouter , de achterstand op FC is al 10 cent en wordt op dit moment als maar groter . Helaas heeft DOC de pech dat meneer Anker van A-Ware melk nodig heeft dus vissen ze ongeveer in dezelfde vijver . A-Ware heeft ook nog eens niet alle geluk ,ten eerste moesten ze de niet renderende tak van Noorderland Katshaarzuivel overnemen anders was die kopje onder gegaan en ten tweede FC draait prima dus garantieprijs omhoog en ja daar wordt A-Ware ook niet blij van .
  Al met al het blijft spannend .

 • BO(skabout)ER

  Beste Daan1908, hoe kom jij bij 10 cent? Je kan niet alle maanden bij elkaar op tellen hè.

  Zoals je verder zelf al zegt blijft het natuurlijk spannend wat er in de toekomst zal gebeuren

 • daan1908

  Beste Boskabouter , zie blog Vergaderboer 28 okt 2013 , helaas is dit al door meerderen geconstateerd . Doordat het speelveld snel veranderd zullen vooral de boerenbestuurders op de proef worden gesteld . Of hun kunde en wijsheid inclusief marktkennis in voldoende mate aanwezig is zal moeten blijken . Er zullen zeer ingewikkelde problemen opgelost moeten worden , helaas is dit iets waar de meesten nog geen kaas van gegeten hebben ,

 • s c de boer

  Je kan wel een melkprijs van 50 cent uitkeren maar je moet ook even naar de verwerkingskosten kijken die er weer afgaat. Dit verschilt per fabriek.
  Geloof bij Friesland en DOC een verschil 0,4 cent dat DOC minder kosten maakt.

 • s c de boer

  Zijn geen verwerkingskosten maar variabele kosten inhouding, exuus.

 • Jaap39

  Laar ze in Heerenveen maar eerst een paar jaar draaien. Eerst wat presteren pas dan zal blijken of ze waar maken wat er gezegd wordt. Voorlopig is de bezetting voor de nieuwe fabriek nog bijzonder ver onder de maat.
  Wat opmerkelijk is is dat er nu met een mooi verhaal van capaciteitsuitbreiding inHeerenveen alweer extra melk aangetrokken moet worden. De strategie wordt tijdens de bouw nog even aangepast? Wat een slap verhaal.
  Het blijkt gewoon lastig te zijn om al die doc veehouders even over de streep te trekken. Lastiger dan vooraf ingeschat. En waarom zou je overstappen bij goede melkprijs nu? Particulier gaat de topprijs op langere termijn niet uitkeren.

 • Jaap39

  De titel van het bericht had ook kunnen zijn,
  We willen 200 miljoen vanDoc.
  Het verhaal van Anker begint te kraken.

 • koestal

  A ware heeft zeker een te grote broek aangetrokken

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.