Rundveehouderij

Nieuws 1813 x bekeken 10 reacties

‘In 2020 gaat 40 procent van koeien naar robot’

Deurne – In 2020 zit 40 procent van de koeien op een automatisch melksysteem (melkrobot). Dat stelde Henk van Dijk, bedrijfsdeskundige melkveehouderij bij Flynth, donderdag tijdens het congres Melkvee100plus.

In oktober 2013 werken ruim 3.200 melkveebedrijven met een of meer melkrobots. Dat zijn er 900 meer dan in 2010. Doortrekken van die groei, betekent dat er in 2020 ruim 5.000 robotbedrijven zijn. Bij gemiddeld 1,5 robots per melkveebedrijf betekent dat vier van de tien koeien in 2020 door robots gemolken worden.

Laatste reacties

 • Edje2

  dus nog minder koeien in de wei.

 • Zuperboer

  Dat geeft niet, want dat betekent dat de weidepremie onder druk van de publieke opinie omhoog gaat naar 2 Eurocent / kg misscien nog wel meer, want de weidegang boeren dragen/redden immers meer en meer het imago van de sector. Dit kun je vergelijken met de 100 miljoen voor Gareth Bale, imago is alles: (Real-shirtjes verkopen vs. DUURZAAM geproduceerde zuivel). Het gaat erom wat de grachtengordel wil.

 • Jaap39

  Zuperboer, voetbal is 1 grote reclame stunt, reclame kan misleidend werken.
  We gaan de consument misleiden met een paar koeien buiten? Onder het motto imago is alles?
  Ga met een goed gefundeerd verhaal naar consument. Dus koe gezond houden, minimale milieubelasting, langste levensduur koe, efficiënt werken en gezond voedsel.
  Dus koe binnenhouden, meest duurzaam.
  Geen marketing plan voor koe buiten maar marketing plan voor koe binnen!!

 • alco1

  @Jaap. Ik ben het volledig met je eens dat je met een goed gefundeerd verhaal naar de consument toe moet vertellen dat het binnen houden van koeien helemaal niet verkeerd hoeft te zijn. Hoe vaak heb ik ook wel niet geschreven dat het FC met het scoren van punten voor welzijn met weidegang een grote miskleun is.
  Echter is de publieke opvatting wel zo dat het plaatje ook wat doet, al is het maar beeldvorming.
  Daarom is het toch wel van enorm belang dat er koeien zichtbaar blijven. Als dit een ruggesteun krijgt met een weidegangpremie, moeten we daar wel in toestemmen.
  Maar ik geef toe dat het maar een opgeblazen toneelspel is.
  Helemaal moet ik erom lachen dat de melk ook in de winter met dezelfde omstandigheden, apart opgehaald wordt.

 • Jaap39

  Ik ben erop tegen de consument met weidegang argumenten te misleiden. Misleiden werkt op den duur de sector tegen. Gewoon dwars tegen de opinie in precies uitleggen wat de daadwerkelijke feiten zijn rondom weidegang.

 • minasblunders1

  Koeien binnenhouden beter voor het milieu? Onzin. Intensieve bedrijven worden door de fout in de mestwet zodanig bevoordeeld dat het op papier zo lijkt. En welke bedrijven houden ook al weer de koeien binnen? Juist ja, de intensieve bedrijven. Dus is het beter voor het milieu als de koeien binnen staan? Onzin, die 2 dingen hebben niets met elkaar te maken.

 • Jaap39

  Nu maakt minasblunders1 een flinke kringloopblunder...

 • minasblunders1

  Leg eens uit.

 • Jaap39

  minasblunders1 u bent vast al wel bekend met de kringloopwijzer. lijkt mij een prima helder systeem.
  Simpel vb over weiden afgelopen seizoen. Een grote groep weidende boeren hebben te weinig ruwvoer in silo's. Hoe kan het dat niet weidende boeren gemiddeld meer ruwvoer per jaar produceren. We moeten zoveel mogelijk ds. per hectare halen. Daar past weiden absoluut niet in. De mineralenkringloop op niet weide bedrijven bevat veel minder verliezen.

 • minasblunders1

  Beste Jaap, dat is nu net het punt waar het om gaat; weidende bedrijven zijn over het algemeen de extensievere bedrijven. We weten zo langzamerhand allemaal wel dat een intensief bedrijf meer mest op het eigen land kan uitrijden dan een extensief bedrijf. Dit komt door de rekenfout in de mestwet. Het feit dat extensieve bedrijven minder opbrengst hebben (verschralen) komt niet doordat zij meer verliezen, maar omdat zij als grootste aanvoerpost anorganische mineralen hebben (kunstmest). Intensieve bedrijven hebben plantaardige mineralen (voer) als grootste aanvoerpost. De omzettingen van anorganisch naar plantaardig of van plantaardig naar dierlijk werkt precies tegengesteld. Dit voordeel voor intensieve bedrijven zat in MINAS, in BEX en ook weer in de kringloopwijzer. Dus een helder systeem? Nee, de zoveelste blunder.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.