Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Voorlopig geen vergunningen veebedrijven Drenthe

Assen - De provincie Drenthe legt voor een maand de vergunningverlening voor de uitbreiding van veehouderijbedrijven rond Natura 2000-gebieden stil. Dat meldt RTV Drenthe.

Gedeputeerde Rein Munniksma legt uit dat de milieuruimte, die mogelijkerwijs in de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) zit, al in grote mate gebruikt wordt door boeren die nu vergunningen aanvragen. De provincie vermoedt dat een deel van deze vergunningen niet eens gebruikt wordt om direct te bouwen, maar als verzekeringspremie voor de toekomst.

Munniksma vreest dat, als de provincie te gemakkelijk vergunningen blijft verlenen, veehouders in de toekomst niet meer voor een vergunning in aanmerking komen.

Op de vraag of er mogelijk al teveel vergunningen zijn afgegeven antwoordt Munniksma: “Je neemt dit soort maatregelen niet als je denkt dat er nog heel veel ruimte is.” Uit eerste doorrekening blijkt volgens de gedeputeerde dat de veehouderij in bepaalde delen van Drenthe al heel dicht aan de grenzen van de milieuruimte, die straks wordt geboden, zit. Komende maand wil de provincie gebruiken om uit te zoeken hoe groot het probleem feitelijk is.

Het afgelopen jaar hebben volgens RTV Drenthe vijfhonderd van de 2.200 melkveehouderijen een vergunning aangevraagd.

Laatste reacties

  • koestal

    Als de provincie vindt dat je zo,n vergunning nodig hebt ,dan vraag je die aan ,Zo logisch is dat .Nu vind Munniksma het vreemd dat zoveel boeren de vergunning aanvragen. Het is bepaald niet kosteloos !

  • minasblunders1

    Het 'probleem' is heel simpel op te lossen: alleen nog flink intensieve bedrijven in de buurt van Natura-2000 gebieden. Die krijgen de kringlopen nl. veel beter sluitend, dus geen 'uitstoot'. ('Bewezen' door Wageningen)

Of registreer je om te kunnen reageren.