Rundveehouderij

Nieuws 45 reactieslaatste update:21 okt 2013

Veehouder wil naar 1.900 koeien

Coevorden - Een melkveehouder uit Dalen wil zijn bedrijf uitbreiden van 500 naar 1.900 stuks vee. Het gaat om 1.300 melkkoeien en 600 stuks jongvee.

Een vergunningaanvraag voor de uitbreiding is in februari bij de gemeente Coevorden neergelegd. De raad zou begin augustus over de aanvraag besluiten, maar heeft de beslistermijn met zes weken verlengd. Deze week is in de raad gesproken over de aanvraag.

Het college van burgemeester en wethouders adviseert om in te stemmen met het verlenen van een vergunning. Daarvoor moet wel van de bestaande omgevingsvergunning worden afgeweken. Een meerderheid in de raad lijkt mee te willen gaan met het advies, maar er is wel enige onrust ontstaan. De melkveehouder werkt naar verluidt samen met vijf maten.

Laatste reacties

 • jhmkonings1

  de marktberichten van rose kalveren waar kan ik die vinden

 • koestal

  Er zijn bij het nabij gelegen Coevorden regelmatig problemen met een biovergister,dat maakt de bevolking extra huiverig voor een megastal

 • domme boer

  waarom geen megastallen bij varkens en wel bij koeien ???

 • fernanda5

  de vergister is vorig jaar door deze boer gekocht

 • lepercheron 46

  Zo`n groot bedrijf maakt het voor andere bedrijven in de buurt een stuk lastiger, de mais en het gras word een stuk duurder, alle mais in Dalen
  past hem wel, dus de prijs word opgejaagd, Als je met honderd geen bestaan hebt , heb je het bij 1900 ook niet.

 • afm

  hij vind de melk prijs tu hoog.daar wil hij snel verandring in brengen

 • hekman

  Ga dan lekker naar het buitenland zou ik zeggen, zulke bedrijven horen hier niet.

 • agratax2

  Ik heb het idee, dat deze boer erg kikt op groter het grootst. Hij zal net als Hans van Vergaderboer kijken naar Amerika en zich niet raliseren dat er aan de oost kust van dat nog heel veel kleine bedrijven zijn met rond 100 koeien. In het dichtbevolkte gebeide aldaar passen geen grote bedrijven net zo min als in het dichtbevolkte West Europa. Ik kan provincie Drenthe en de Gemeente aldaar dan ook niet begrijpen dat ze dit goedkeuren, het is vragen om negatieve reactie van uit de totale Nederlandse bevolking.

 • tessa2010

  Laat ik voorop stellen dat iedere ondernemer zelf mag weten hoeveel koeien hij wil melken. Al vraag ik me af: je hebt er nu al 500!!! En je wil doorgroeien naar 1900!!! Wanneer heb je er genoeg??? Als in 2015 het melkquotum verdwijnt,(en de melkprijs daalt???)vraag ik me wel af of je dan bij deze gigantische investering nog met plezier je werk kan doen!!! Maarja,dat is dan wel je eigen keus geweest!!! En inderdaad zal in de regio Coevorden het voer wel duurder worden!

 • bankivahoen

  Dan zijn de grondbezitters rondom dat bedrijf in ieder geval onder de pannen! Ben blij dat er nog mensen zo gek zijn om in NL te investeren! Ik zou voor het buitenland kiezen maar dat is ieders eigen keuze !

 • alco1

  Één ding is belangrijk. Hoe zal het diervriendelijk ingevuld worden.
  Verder is het zoals bankivahoen zegt blij te zijn dat er nog mensen zo gek zijn om in het failliete NL te investeren in plaats van om weer met veel geld uit ons land te vertrekken. En dan maar klagen dat mensen geld oppotten.

 • simpel boerke

  Ik denk niet dat er veel mensen op dit soort bedrijven zit te wachten. De aanvraag alleen al zal veel kapot maken. De provincie- en gemeentebestuurders zien dit ook.

 • alco1

  Ach toon, kapot maken. Het het is maar net hoe het geheel gepresenteert wordt. Kijk maar eens hoe positief ook het grote bedrijf van Richard gebracht werd in 'Boer zoekt vrouw'.
  Totale weidegang is natuurlijk ook onmogelijk, maar het bedrijf 'inkleden' met b.v. droge koeien is al een heel mooi gegeven.

 • bankivahoen

  Een marginaal deel van de bevolking pest de sector zolang door tot er 1 mega multinational over is met 1 miljoen koeien , 30 miljoen kippen en varkens . Als dit winstgevend is komt de Chinees en koopt het op samen met alle grondwaterbedrijven! Zo zal het gaan en niet anders ! Voeding gaat in de toekomst niet meer door boeren en tuinders geproduceerd worden. Labfood is de future , helaas maar waar. Het is alleen maar de vraag in welk tijdsbestek dit gebeurd .

 • Weerkundige

  welkeleeftijd heeft deze ondernemer ????

 • aardappelboer

  Als het maar niet tot gevolg komt dat andere veehouders in de buurt benadeeld worden en niet mogen uitbreiden met relatief weinig koeien. Zo weet ik dat zijn buurman een nieuw veebedrijf wil stichten met 600 koeien, dit kan de gemeente dan ook niet weigeren lijkt me.

 • bankivahoen

  Dan zijn ze gewoon te laat aardappelboer@ , ook hier geldt het recht van de sterkste ( lees snelste).

 • trekker123

  Iedereen kan kakelen wat hij wil maar de werkelijkheid is dat we in West Europa nog één generatie van familiebedrijven te gaan hebben en dan gaat de landbouw over in 'corporate farming'. Beleggers kopen de grond en mensen die zich nog boer voelen en noemen hebben de leiding op grote bedrijven. Elders in de wereld is dat al voor een belangrijk deel het geval, hier duurt het gewoon nog even langer. Daarnaast blijft er nog een bescheiden plaats voor semiprofessionele kleine bedrijven die bestaan bij de gratie van de emotie van de happy few. Stoffering van het landschap.

 • bankivahoen

  Jij snapt het trekker123@ !

 • koestal

  De melkfabriek van Katshaar staat dichtbij

 • koestal

  Ook Plopsaland staat dichtbij

 • Wink

  Wat een geklets over mega. Nederland is een machtig land om te ondernemen en met een gezinsbedrijf is een prima boterham te verdienen. Daarvoor is het echt niet nodig 500 of 1.900 koeien te hebben. Ook in de toekomst niet. Met die grote aantallen ben je alleen maar druk voor een ander (bank, personeel en voerleverancier). Succes!

 • LUCTOR

  Waarom geen 2000 koeien je melkt die laatste 100 er gratis bij.
  @trekker123 je hebt het bij het rechte eind maar ben blij om bij de stoffeerders te behoren.

 • henky++

  ja ,ik ben het ook eens met de visie van trekker123. Deze ontwikkeling is niet te stoppen in een cultuur van ,groeien moet. Of.............. keert de wal het schip en gaan we (langzaam ) naar een andere cultuur. Een die past bij een gearriveerd welvarend land ipv een land in opbouw!!!

 • steenbok1

  laat iedereen voor zichzelf beslissen, doen wij en laat deze ondernemer dat ook doen

 • Gruun as grês

  ondernemen is ondernemen, iedereen doet het op zn eigen manier. De een met 10 koeien de ander met 100 en sommige met 1000(+). Dat is de vrijheid van ondernemen! Ik persoonlijk zou niet met hun willen ruilen, maar vind het erg knap als ze het redden!

 • lepercheron 46

  De OAD en van Bakel hebben het ook niet gered.

 • panasonic

  Waarom gaan we in dit land geen grens stellen van 500 koeien per bedrijf?
  Dit aantal is mooi genoeg gezien de beschikbare ruimte lijkt mij.

 • agratax2

  Alles nog eens overdenkend 'De provincie doet hiermee geen goed aan haar eigen beleid van decennia -bevorderen van recreatie en pensionado bewoners- in De Olde Landschap'. Immers als er een stal staat kan de volgende niet geweigerd worden of het ruikt naar vriendjespolitiek. In een dicht bevolkt gebied als Nederland moeten we dit soort industriele landbouw niet willen en liever gaan voor meer aaibare landbouw, waarbij we, als bevolking, de boeren dan maar een extra Eurootje moeten toeschuiven als verdienste vanwege de landschappelijke waarden die ze in stand houden. Het zou beter zijn als we in het toch al Arme Noord Oost Nederland gaan voor Werkgelegenheid en niet voor groot, groter het grootst en alles geautomatiseerd en rondom een leger van werkelozen die de hele dag als zombies die enkele nog werkende voor de voeten lopen. De werkende zal hoe dan ook naast zijn eigen inkomen ook het inkomen van deze werkelozen moeten op hoesten. Ik heb liever dat ze hun eigen geld met hun eigen handen verdienen dan via hun bankrekening krijgen toebedeelt, terwijl ze de maatschappij ontwrichten met hun nutteloze leven en nutteloze gedrag, vergeet ik maar even de bijbehorende criminaliteit.

 • alco1

  In principe hoeven we geen kleine bedrijven te promoten voor werkgelegenheid en daarom grote weigeren. Werk is er namelijk zat. Alleen zijn we te verwend en laten daarom buitenlanders aanrukken. Ook de ouderen moeten al steeds meer verzorgd worden door vrijwilligers.
  Dat extra eurootje toeschuiven kan niet meer betaald worden.
  Automatisering is een gedwongen feit, hoe graag we het ook anders zouden willen zien en kleinere bedrijven zullen in de toekomst alleen op de niché markt de kost kunnen verdienen. Kortom. We moeten ons niet teveel bemoeien met alles en nog wat. Dat geeft alleen maar ontwrichting. 't Mut goan zo as 't giet. Dan heeft het bestaans waarde.

 • BouwersEJ

  De titel van dit artikel is verkeerd, op dit moment melken ze 500 koeien. Het plan is dit uit te breiden naar 1300. Echter wordt dit aangevuld met 600 stuks jongvee. Het bedrijf betreft een maatschap met 6 maten. Het bedrijf heeft op dit moment 400 hectare in gebruik en heeft een eigen loonwerk tak. Momenteel is er nog akkerbouw in de vorm van aardappelen en bieten in het bouwplan opgenomen. Wellicht wordt dit omgezet naar gras en/of mais. Daarom denk ik dat deze plannen direct niet veel doen met de ruwvoerprijzen in de buurt.

 • lepercheron 46

  Bij 1300 koeien heb je zo`n 600 ha nodig, dat is 200 meer als nu, en dat in Dalen, dus een steiging van voerprijzen is niet te voorkomen.

 • alco1

  Dat is toch prachtig als je mais wilt verkopen! Zo gaat dat nou eenmaal mensen. Kijk maar naar b.v. de middenstand. Heb je een schoenenwinkel. Komt er ineens een 'Schoenenreus' naast je. Niets aan te doen.

 • agratax2

  alco1.als er werk zat is in Noord Oost Nederland waarom lopen er dan in plaatsen als Winschoten, De Pekela's zoveel werkelozen rond? Deels leven zij van de sociale uitkeringen en hun 'toentje op zolder'. Beide activiteiten geven bij lange na geen volle dagtaak. Als jij denkt dat er werk in overvloed is, hoe verklaar je dan de 700.000 werkelozen in Nederland en de leegloop van onze grensstreken?

 • agratax2

  BouwersEJ Je uitleg verklaart veel ook dat we op dit moment te doen hebben met 6 normale gezinsbedrijven (500/6=80 koeien per gezin) en 65 ha per gezin. Door samenvoeging krijgen ze niet meer dieren per gezin, na uitbreiding tot 1300 melkkoeien, is dat nog maar 216 dieren per gezin. Het doet denken aan de Kolchoze bedrijven, dit waren ook samenwerksverbanden (co-op) waarbij bleek dat het grote probleem zat in de moderne ontwikkeling (meer doen met minder mensen) omdat iedere familie zijn kinderen ook in het bedrijf liet werken. Te veel mensen en te weinig productief werk. Israel kent dit probleem ook binnen de Kiboetsh oude stijl. Ik zou graag willen weten hoe deze ondernemers deze toekomstige uitdaging denken op te lossen. We weten dat het samengevoegde bedrijf in het Oldambt (zeventiger jaren vorige eeuw) het niet heeft gered omdat er in de primaire landbouw te weinig per uur wordt verdiend om zowel alle gemaakte uren als de rente over ingebracht kapitaal te betalen. Dit laatste zal op termijn, dus zogauw er gezinnen uittreden omdat ze geen opvolger hebben of omdat er minder werkenden nodig zijn en zij besluiten uit te stappen, hun inbreng van kapital vergoed moeten hebben tegen de dan geldende dagwaarde of tegen de waarde waarvoor het geheel is ingebracht. De oplossing voor deze uitdaging is crusiaal voor het voortbestaan van de samenwerking net als de verhoudingen van de opvolgers in de toekomst.

 • alco1

  Weet je hoeveel buitenlanders daar werken in de kassen?
  Werk is er zat maar te kostbaar wat dus automatisering in de hand werkt.
  Ook de hele privatisering van allerlei maatschappelijke functies moeten terug naar de staat, waar iedereen dan aan het werk kan, om de waarde van het leven weer te vinden.
  Kijk alleen maar eens naar de spoorwegen. De N.S. was verlies gevend en werd geprivatiseerd in Pro Rail. Men klopte zich op de borst zo blij als ze waren van deze kosten post af te zijn. Het had wel 40.000 werklozen tot gevolg, die uit een andere pot betaald moesten worden.
  Ook kunnen verschillende projecten opgestart worden, zoals kleinschalige wind en zon energie energie. Doen ze ook in China. Als het maar import voorkomt of export bevorderd, kan het financieel altijd uit.

 • agratax2

  alco1. China als voorbeeld nemen vind ik prima, maar bedenk wel dat China een steeds groter deel van de grondstoffen (ijzer, koper erts, agrarische producten etc.) in handen heeft over de hele wereld. Door dit in China te verwerken tot eind producten, beheersen ze op termijn de wereldmakrt. Wij hebben in alle jaren na de dekolonialisatie nooit meer een mijn of plantage in bezit gehad in de oude kolonieen en laten nu de Chinezen in dit gat springen om zo hun werkelegenheid veilig te stellen.

 • HondaMT5

  trekker123 mee eens, in andere gebieden is dit al normaal aan het worden

 • info36

  Wat kicken veel mensen toch op dat groot. Is dat oergedrag of is dat denken dat je dan wat voorstelt.

 • miniplaat

  kan niemand die mensen even terug op aarde zetten? Deze race van groot groter grootst maakt alle gezinsbedrijven kapot. Ze zorgen allemaal voor nóg meer kostprijs verlaging, Appie Hein springt daar mooi op in door nog minder te betalen en de mooie gezinsbedrijven hebben het nakijken. Ik hoop dat de gemeente dit afkeurt, ondanks dat ik vind dat ondernemers vrijheid moeten hebben. Dergelijke grootte past gewoon niet in Nederland op een normale manier.

 • schoenmakers1

  wat veel misselijkmakende reacties hierboven, laat die man doen wat hij wil doen, hij vraagt aan anderen toch niet mee te betalen, ik dacht dat we in een vrij land leefden maar zodra iemand zijn kop boven de rest uitsteekt komt er van alle kanten jaloezie boven drijven, en de werkloze, ja het is al vaker gezegd en geprobeerd, als ze het werk wilde doen hadden we de buitenlanders die het nu doen niet nodig

 • Elevage

  we kunnen ook allemaal een voorbeeld nemen aan deze ondernemer. Wat jij aan negatieve punten bedenkt, dat gebruik je zelf niet. En wat je aan positieve ontwikkeling ziet kun je op je eigen bedrijf misschien ook wel benutten. Dus hou op met die man onder de grond schoffelen. @schoenmakers1 je hebt gelijk!!
  En zolang deze man de wil en durf heeft om te investeren in Nederland kan ik hem alleen maar veel geluk toewensen.

 • Fokkoeien

  Ik heb de meeste reactie's gelezens wat iedere ondernemer wil doen en laten moet iedereen zelf weten, maar de mensen die het landschap hebben gemaakt en onderhouden dat zijn toch de gezinsbedrijven deze bedrijven liggen nu vaak in natura 2000 gebieden krijgen nu de rekening gepresenteerd en worden in alles en overal in belemmerd.
  Het zijn bedrijven niet vaak intensief ,natuurvriendelijk zoals de nederlandse samenleving het graag wil met koeien in de wei.
  Deze hoeven toch mijn's inziens toch niet te wijken voor deze enorme stallen die je beter op een industrieterrein kunt plannen.

 • wimschaap

  het beste is dat zulke bedrijven gauw opdoeken dit past niet in zon klein landje

 • mf6480

  mooiman

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.