Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Tyson Foods wil geen slachtvee uit Canada

Springdale – Tyson Foods koopt geen slachtvee meer in Canada, omdat nieuwe Amerikaanse eisen voor herkomstlabelling de kosten opdrijven. Volgens de zogeheten COOL-regels van de VS moet nu op vlees vermeld worden waar het dier tot leven kwam, waar het is gemest en waar het is geslacht. De onderneming uit Arkansas blijft wel runderen uit Canada kopen die in de VS worden gemest.

De onderneming zegt teleurgesteld te zijn dat de herkomstlabels niet van de baan zijn. De WTO oordeelde na protesten tegen de regels vanuit Canada en Mexico dat de regels een ongeoorloofde handelsbelemmering vormen. Dat betreft overigens niet alleen de rundveemarkt, maar ook de varkensmarkt en groentebranche. De VS reageerde door de regels aan te passen. Canada overweegt nog door de WTO toegestane vergeldingsmaatregelen te nemen.
De nieuwe regels eisen echter nog meer gespecificeerde herkomstinformatie en zijn volgens Tyson Foods daarom een stap terug in plaats van een stap vooruit. Vorige maand keurde een Amerikaanse rechtbank de regels goed, maar de vraag is of Canada en Mexico – gesteund door de Amerikaanse vleesindustrie – niet opnieuw naar de WTO stappen en in de tussentijd de Amerikaanse economie treffen met bijvoorbeeld importheffingen.

Eén reactie

  • ed12345

    Ik ken hier wel enkele veekopers en veetransporteurs die dit HELEMAAL niet grappig gaan vinden Het is voor 95% hun inkomen

Of registreer je om te kunnen reageren.