Rundveehouderij

Nieuws 1983 x bekeken

Te laat insemineren kost €3,20 per dag

Dublin - De vruchtbaarheid van koeien is belangrijk voor de continuïteit en winstgevendheid van melkveebedrijven. Elke open dag na 110 dagen aan de melk, kost tussen €2,40 en €4 per dag. Dat stelt Finbar Mulligan, verbonden aan de Veterinary Medicine University College Dublin.

Veel veehouders leggen de oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij de genetische aanleg, maar dat is maar ten dele waar. Volgens Mulligan moeten veehouders vruchtbaarheid zien als een multifactorieel begrip. Want naast genetica heeft ook het management invloed, net als de aanwezigheid van ziekten, hittestress, kreupelheid en voeding.

De gezondheid wordt het meest beïnvloedt door de periode rondom afkalven. Daarin moet de conditiescore goed bewaakt worden. Koeien moeten met een conditie van 2,75 – 3 droog gaan en afkalven met een score 3 – 3,25. Dat geeft de grootste kans op weinig problemen. Bij te dikke koeien is er meer risico op melkziekte. De conditie neemt na afkalven te snel af. Koeien die daardoor onder conditie 2,5 dalen hebben een lagere kans op conceptie. Ook koeien die melkziekte hebben gehad zien de dag van conceptie met 13 dagen oplopen. En daarbij zijn er ook nog 0,5 rietjes per dracht meer nodig.

Daarnaast moet er veel aandacht zijn voor de negatieve energiebalans. Die is volgens Mulligan niet te voorkomen, maar wel te verminderen en ook de duur is te verkorten. Volgens nieuwe voerstrategieën is in het begin van de lactatie voeren van minder eiwit en meer zetmeel een goede optie. In rantsoenen met 19 procent ruw eiwit en 8 procent zetmeel zijn koeien tot 5 weken later uit de negatieve energiebalans dan wanneer ze een rantsoen krijgen van 15 procent ruw eiwit met 28 procent zetmeel. De koeien pieken dan wel lager in de eerste 70 dagen van de lactatie, maar de totale melkproductie over 305 dagen is door betere persistentie gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.