Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Stimulans melkproductie Indonesië en Vietnam

Wageningen - FrieslandCampina en de Rabobank investeren samen 22 miljoen euro in het stimuleren van de lokale melkveehouderij in Indonesië en Vietnam. De zuivelonderneming neemt 12 miljoen euro voor haar rekening. Doel is om met educatie en betaalbare financiering de lokale melkproductie een duw in de rug te geven en de leefomstandigheden te verbeteren.

Concreet ondersteunt FrieslandCampina 4.000 boeren in Vietnam voor in ieder geval een periode tussen de vijf en zeven jaar. In Vietnam is het de bedoeling 150 nieuwe melkveebedrijven op te bouwen. In Indonesië worden 12.000 melkveehouders, verenigd in een coöperatie, ondersteund. Daar komen nog eens 10.000 melkveehouders bij die niet bij een coöperatie zijn aangesloten, maar wel melk aan FrieslandCampina leveren.

Het geld wordt gedurende meerdere jaren besteed aan het geven van leningen voor bijvoorbeeld de aankoop van koeien, verbetering van het stalklimaat en biogasinstallaties. Ook wordt er geïnvesteerd in onderwijs en training om meer en kwalitatief betere melk te produceren. FrieslandCampina neemt de melk van de veehouders af. Rente en aflossing worden ingehouden op het melkgeld, zodat de veehouders beetje bij beetje hun schuld aflossen. Een woordvoerder spreekt van een win-winsituatie.

Koningin Máxima opende woensdag het nieuwe innovatiecentrum van FrieslandCampina in Wageningen. FrieslandCampina-topman Cees ’t Hart zei dat koningin Máxima de zuivelonderneming tijdens een bezoek aan Vietnam in 2011 op het idee bracht om naast educatie ook een vorm van financiering aan te bieden. De investering sluit aan bij de al lopende duurzaamheidsprojecten van FrieslandCampina. Vanuit de zuivelonderneming zijn dagelijks ongeveer dertig medewerkers en leden-melkveehouders direct of indirect betrokken bij het zogenoemde Dairy Development Programme.

Eén reactie

  • puinhoop

    FC de risicobank en rabo de winst?

Of registreer je om te kunnen reageren.