Rundveehouderij

Nieuws 956 x bekeken

Stamboekleden in discussie over keizersnede

Den Bosch - Leden van het Belgisch Witblauwe Stamboek en het Verbeterd Roodbonte stamboek zijn maandag in discussie gegaan over de problematiek rondom de keizersnede. Het is de start van een stappenplan dat de sector aan het einde van het jaar uitgewerkt wil hebben.

Beide stamboeken moeten in december eerst groen licht geven, waarna het plan naar het ministerie van Economische Zaken wordt gestuurd. Daarmee wil de sector ingrijpen van overheid, zoals een fokverbod, voorkomen. Kern van dit plan is het voortborduren op het meten van binnenbekken en toepassen in de fokkerij.

Tegenstanders van deze route wijzen op de moeilijkheid die natuurlijke geboortes bij deze rassen met zich meebrengen. Ook waarschuwen ze dat het ras economisch minder interessant gaat worden. Voorstanders vinden dat de sector niet anders kan omdat anders overheidsingrijpen volgen. Fokkers deden in Den Bosch een oproep om meer informatie van KI's over bruikbare stieren te krijgen en meer organisatie rondom het meten van de binnenbekkenmaten.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.