Rundveehouderij

Nieuws 4197 x bekeken

Regen vertraagt maisoogst

Utrecht/Roosendaal - In het midden en het zuidwesten van het land heeft de maisoogst vertraging opgelopen. Neerslaghoeveelheden die varieerden van 70 tot 110 millimeter afgelopen zondag zorgden ervoor dat maisland tijdelijk onbegaanbaar was.

Een belronde onder loonwerkers rondom Utrecht en Roosendaal leert dat in beide gebieden, waar de meeste neerslag viel, ongeveer de helft tot 60 procent van de mais al geoogst is.

Na de zware regenval is er sporadisch nog wat gedaan in de maisoogst, maar woensdag werd op de hogere percelen toch weer een start gemaakt met de oogst. De loonbedrijven geven aan dat dan nog wel af en toe een trekker vastreed, maar dat in het algemeen de oogst toch vrij voorspoedig verloopt.

Op de lagere percelen is het nog maar de vraag of en wanneer de oogst weer van start kan gaan. De sloten rondom Utrecht zitten tot aan de rand toe vol en aan de rand van de percelen staan (kleine) delen blank. Het slootpeil daalt ook amper. “Elk beetje neerslag is nu teveel en zet je weer een paar dagen achterop”, zo meldt een van de loonwerkers.

In sommige gevallen is het voor boeren wellicht beter uit te wijken naar rupsgedragen voertuigen. Die geven de minste belasting op de bodem. Langer wachten met oogsten geeft het gevaar op omvallen van de mais. Door de nattigheid begint stengelrot nu een factor van betekenis te worden. Daarbij komt dat door de late start van het groeiseizoen de maisstengels dunner zijn dan normaal, waardoor de stevigheid ook al minder is dan andere jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.