Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Raad van State laakt Gelderse vergunning

Den Haag - De Raad van State heeft de provincie Gelderland teruggefloten bij de afgifte van een Natuurbeschermingswetvergunning voor een melkvee- en pluimveebedrijf in het Gelderse Mariënvelde.

De zaak is ruim een week geleden bij de Raad van State behandeld. Vanwege het spoedeisend belang heeft de hoogste bestuursrechter nu al een voorlopige uitspraak gedaan, waarbij het besluit van de provincie is terug gedraaid. Het gaat om een vergunning voor een bedrijf met 335 melkkoeien, 137 stuks rundvee, en ruim 10.000 opfokhennen en hanen.

Volgens de milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (Mob) neemt de ammoniakbelasting in een nabijgelegen Natura 2000-gebied toe door het bedrijf. De Raad van State zegt dat op grond van de gegevens die de provincie naar voren heeft gebracht niet duidelijk is dat de vergunning wel had kunnen worden afgegeven.

Mob meent dat de provincie vergunningen als zoete broodjes heeft weggegeven zonder rekening te houden met de gevolgen voor natuurgebieden. De organisatie heeft nog tientallen bezwaren lopen tegen soortgelijke vergunningen.

De Raad van State zal later een definitief oordeel geven over het besluit van de provincie.

Mob slaagde er eerder in via de Raad van State het Overijsselse beleid voor de afgifte van Natuurbeschermingswetvergunningen onderuit te halen.

Laatste reacties

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.