Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

RDA: koudmerken niet toelaatbaar

Den Haag - De Raad van Dierenaangelegenheid (RDA) vindt het koudmerken van koeien niet toelaatbaar. De RDA heeft een werkschema ontwikkeld waarmee beoordeeld kan worden of ingrepen bij dieren wenselijk zijn of niet.

Bij het koudmerken heeft een koe kortdurend pijn en een ontstekingsreactie van ongeveer vier dagen. Er is hierbij sprake van welzijnsaantasting die binnen het aanpassingsvermogen van het rund ligt. Omdat de koe wel blijvend gevolgen heeft van het koudmerken is er volgens de RDA sprake van aantasting van de integriteit van de koe. De ingreep is niet noodzakelijk om in de behoefte van de koe te voorzien, maar dient voor het gebruiksgemak van de dierhouder.

Op dit moment gebruikt 90 procent van de melkveehouders de methode echter niet. De RDA vindt de ingreep niet noodzakelijk om mensgerichte doelstellingen te bereiken. De ingreep is daarom volgens de RDA niet toelaatbaar.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw heeft recent besloten om koudmerken van koeien per 1 juni 2016 te verbieden.

Laatste reacties

 • alco1

  Straks wordt het melken met een melkmachine ook nog verboden. Het is niet natuurlijk en het kan met de hand.
  Koudmerken is niets anders dan het pigment van het zwarte of rode haar veranderen in grijs. Het is gevoelloos omdat het gedaan wordt met ijs van slechts -40 C. Grijzende mensen voelen toch ook niets van de kleur verandering. Zolang er nog boeren zijn die geen electronische herkenning hebben of het niet voor 100 % vertrouwen, is het een zeer functioneel middel om fouten met peniciline e.d. te voorkomen.
  Waar bemoeien die proleten zich mee, die het waarschijnlijk nog vergelijken met het brandmerken in de cowboy films.

 • Heijdravleesvee

  Veel van dit soort regels worden bedacht door mensen zonder voldoende kennis van de praktijk. Wij zullen zelf de praktijk kennis in Den Haag moeten gaan brengen. Doen we dat niet blijven we op gezadeld zitten met dit soort problemen. En denken dat een ander dat voor je doet of oplost is een droom die niet uitkomt.

 • gjsteenwijk1

  Sinds wanneer bestaat de raad voor de dieraangelegenheid? Waar is haar werkschema aan getoest?Het is juist dat koudbranden binnen het aanpassingsvermogen van het rund ligt.Maar als men vervolgens zegt dat dat koudbranden een aantasting van de integreteit van het rund is, is men bij de raad volkomen de weg kwijt Dan zijn allen anderen induvidele aan duidingen ook een aantasting van de integreteit.Wil/kan jij andwoorden Mariska??

 • info48

  De vraag van gjsteenwijk ( en van velen ) geeft het gelijk aan van heijdravlees: Wij moeten onszelf en onze activiteiten veel en veel beter bekend maken in de Maatschappij, Den Haag en Brussel zodat we precies weten wie en wat de RDA is en niet verder dromen.

 • alco1

  Wie is er nog lid van dat LTO

 • minasblunders1

  Anderhalve man en een paardenkop.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.