Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Q-koortspatiënten stellen boeren aansprakelijk

Nijmegen - Ongeveer 300 Q-koortspatiënten stellen alle ruim 100 besmette geitenhouderijen aansprakelijk voor hun schade. Letselschadeadvocaten die de claims van de patiënten behandelen, proberen zo met de verzekeraars van de boeren om tafel te komen om te praten over een vergoeding. De advocaten Ivo Sindram en Luc Rohof hebben dat vrijdag gezegd. De geitenhouders ontvangen vrijdag de eerste brieven van de advocaten.

Sindram legde uit dat alle boeren aansprakelijk zijn gesteld omdat een rechtstreeks verband tussen een ziektegeval en een besmette boerderij moeilijk is vast te stellen. "Het gaat ook niet om de schuld maar over de vraag wie opdraait voor de schade. In veel gevallen is de geitenboer ook slachtoffer en treft hem geen blaam. Het is niet onze bedoeling om het boerengezin te treffen."

Als onderhandelen met verzekeraars niet lukt of slaagt, stappen de patiënten naar de rechter.

Over de hoogte van de totale schade kunnen de advocaten nog niks zeggen. Het kan gaan om een paar honderd euro voor een paar dagen ziekte tot tonnen voor patiënten die bijvoorbeeld hun hele bedrijf zijn kwijtgeraakt, zegt hij.

Boerenorganisatie LTO vindt het onterecht dat de schadeclaim bij individuele geitenhouders wordt neergelegd. "Dat kun je niet maken. Slachtoffers moet je tegemoetkomen, niet zuinig maar ruimhartig. Maar dat is een taak voor de overheid. De focus moet gericht zijn op de overheid", reageerde een woordvoerder.

De patiënten willen ook de overheid aansprakelijk stellen, kondigden ze vrijdag aan.

Door de Q-koorts raakten duizenden mensen ziek, vooral in Brabant. Velen kampen nog steeds met de gevolgen.

Laatste reacties

 • alco1

  Ergens is te begrijpen dat de patienten hun gram willen spuien, maar waar eindigt dit?

 • Oosting-Sietsma

  Hier eindigt dat; http://www.boerenweg.nl/

  Er zijn straks weinig boeren te vinden die alles keurig gaan melden. Als straf wordt je eerste geruimd en dan mag je schade gaan betalen.

 • koestal

  ik ben snipverkouden,op wie kan ik dat verhalen ?

Of registreer je om te kunnen reageren.