Rundveehouderij

Nieuws 862 x bekeken 2 reactieslaatste update:1 nov 2013

PZ verwacht nog jaar actief te blijven

Zoetermeer - Het Productschap Zuivel (PZ) blijft in 2014 nog gedurende het hele jaar een beperkt aantal taken uitvoeren. Hierdoor kan de heffing nog niet geheel naar 0.

Melkveehouders moeten volgend jaar 2 cent per 100 kilo melk afdragen, melkgeitenhouders hoeven niets meer te betalen.

Het PZ raamt in 2014 nog voor een kleine 62 miljoen euro uit te geven, waarvan het grootste deel bedoeld is voor zaken rond de diergezondheid. Het Diergezondheidsfonds blijft bij voorbeeld nog in heel 2014 een verantwoordelijkheid van PZ. Het benodigde geld voor het functioneren denkt het schap grotendeels uit de nog aanwezige reserves te putten en voor een ander deel uit de verlaagde heffing.

Volgend jaar gaat een deel van de taken van het PZ terug naar de overheid. Een ander deel van de taken gaat over naar de nieuwe Interbranche-organisatie (IBO) in oprichting. Deze wordt gedragen door de NZO, LTO Nederland, de Nederlandse Melkveehoudersvakbond en mogelijk de Dutch Dairymen Board. De IBO zal met name taken op gebied van diergezondheid, duurzaamheid en innovatie op zich nemen. De IBO zal niet de wettelijke bevoegdheden krijgen van een productschap, maar kan voor sommige regelingen wel een algemeenverbindendverklaring (AVV) aanvragen bij de overheid. Die AVV kan in sommige gevallen zelfs zover gaan dat de IBO hiermee een heffing kan opleggen aan alle branchegenoten.

Het PZ verwacht dat een groot deel van het huidige personeel het werk achterna gaat, naar IBO of ministerie van Economische Zaken. Toch zal er niet voor iedereen werk blijven, vreest secretaris Folkert Beekman.

Laatste reacties

  • tuinte1

    Dat geitenhouders niets meer hoeven te betalen is nog geen uitgemaakte zaak. Dit zou fataal zijn voor lopende projecten. Voor een aantal banen hoef je niet te vrezen, dat is dan al wel duidelijk!

  • tuinte1

    De heffing is trouwens 2 ct per 100 kg melk.

Of registreer je om te kunnen reageren.