Rundveehouderij

Nieuws 3724 x bekeken 1 reactie

PZ loopt 2 miljoen superheffing mis

Den Haag - Het Productschap Zuivel (PZ) bijt in het stof in een superheffingszaak tegen het Limburgse bedrijf Vokar uit Heibloem. PZ had het bedrijf aanvankelijk heffingen opgelegd van in totaal bijna 2 miljoen euro over de periode van 2003 tot en met 2008.

De opgelegde heffing hield verband met een fraudezaak die in 2009 aan het licht kwam. Het bedrijf is door het gerechtshof in Den Bosch echter geheel vrijgesproken van de veronderstelde fraude.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft het bedrijf gelijk gegeven in de beroepszaak die was aangespannen tegen het PZ. Ook het besluit van het PZ om de erkenning als koper in het kader van de regeling Superheffing van Ruva Karreveld in te trekken, is door de rechter ongegrond verklaard.

De zaak speelt al sinds 2007, toen de Algemene Inspectiedienst op basis van administratieve gegevens van de Centrale Organisatie Superheffing onderzoek deed naar de bedrijfsvoering van Vokar en Ruva in Limburg. De veehouders/zuivelproducenten hebben steeds volgehouden dat de (te veel) geproduceerde melk aan de varkens is gevoerd of in de mestput was gedumpt. Het Openbaar Ministerie (OM) meende dat het bedrijf fraudeerde door in Nederland geproduceerde melk in de boeken te zetten als aangevoerde Poolse melk. Het OM kon dat echter niet hard maken. Uit een interne bedrijfsmemo die bij een huiszoeking werd aangetroffen, bleek dat de bedrijfsleiding het personeel onwetend liet van het dumpen van de melk in de mestput of van het voeren van de melk aan de varkens.

Eén reactie

  • a.van.hoof1

    PZ loopt de superheffing helemaal niet mis.
    Ze hadden er helemaal geen recht op.
    Geloof maar dat het ook door justitie tot in den treure is uitgezocht.
    Zaak afgedaan

Of registreer je om te kunnen reageren.