Rundveehouderij

Nieuws 3410 x bekeken 4 reacties

PZ laat alvast melkgeld inhouden

Zoetermeer - Van ruim vijftig melkveehouders in Nederland wordt alvast 27 cent per kilo aan melkgeld ingehouden over te veel geleverde melk, omdat ze meer dan 100.000 kilo boven hun geregistreerde quotum melken. Dit bevestigt het Productschap Zuivel (PZ).

De inhouding wordt gedaan door de kopers van melk, maar het PZ geeft daar opdracht toe.

Het verband met de fikse melkproductiestijging in Nederland lijkt zonneklaar, maar een woordvoerder van het schap maant om niet te snel conclusies te trekken. Het schap kan pas voor het tweede jaar op rij al preventief melkgeld inhouden op een te hoge productie. Vorig jaar werd ook al bij een aantal veehouders van tevoren melkgeld ingehouden. Een tweede kanttekening is dat het PZ nu wel melkgeld laat inhouden, maar dat melkveehouders nog een maand of vijf de tijd hebben om quotumwijzigingen door te geven. Door extra quotum te leasen of te kopen, kunnen ze eventueel nog superheffing ontlopen.

De meeste melkveehouders waarvan melkgeld wordt ingehouden, zitten niet bij de grote coöperaties. Bij FrieslandCampina wordt bijvoorbeeld maar van tien boeren melkgeld ingehouden. Dit beeld stemt overeen met de situatie zoals die was in voorgaande jaren.

Bij FrieslandCampina is tot en met oktober overigens al meer dan 6 procent meer gemolken dan vorig jaar tot hetzelfde moment. Bij de overige grotere fabrieken ligt dit gemiddelde iets lager.

Het PZ is begonnen met het preventief inhouden van melkgeld omdat het in voorgaande jaren nogal eens moeilijk bleek superheffing terug te vorderen van melkveehouders. Met name tegen een groep zogenoemde vetmelkers zijn langdurige juridische procedures gevoerd.

Laatste reacties

 • yupo

  mooi werk iedereen moet zich maar aan de regels houden die vet melkers denken overal onderuit te komen gelijk er bij zijn bij zulke veehouders

 • vogel

  Kan het PZ mooi de heffing naar beneden bijstellen door de ontvangen rente

 • puinhoop

  Is het PZ zo trots op zo'n achterhaalde regeling?

 • heydenfarm1

  gooi de vetcorrectie van 0,09 eraf. Weer een stap dichter bij 2015 of hebben ze die boete van die Nederlandse boeren nodig?

Of registreer je om te kunnen reageren.