Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Nitraat onder derogatiebedrijven bijna overal onder norm

Bilthoven - De nitraatconcentratie in het grondwater van veebedrijven met derogatie in de zandregio is over 2011 gemiddeld 41 milligram per liter. Dat is onder de nitraatnorm van 50 milligram per liter.

Dat blijkt uit de recent verschenen rapportage van RIVM. Het instituut voert metingen uit die voor Nederland verplicht zijn op 300 bedrijven die van derogatie gebruik maken. Deze bedrijven mogelijk dan in plaats van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest 250 kilo stikstof toepassen. Voorwaarde is dat minimaal 70 procent van de oppervlakte waarvoor derogatie is aangevraagd grasland is. Het gemiddelde percentage grasland van de 300 onderzochte bedrijven is 83 procent.

Het nitraatgehalte in de klei en veen regio hebben een gemiddelde veel lagere concentratie, respectievelijk 14 en 7 milligram per liter. Alleen de bedrijven in de lössregio zitten met 55 milligram per liter net boven de norm. De zand- en lössregio’s laten hogere gehalten zien in het grondwater omdat in de bodem minder nitraat wordt afgebroken en er daardoor meer nitraat kan uitspoelen.

Laatste reacties

  • Reactie verwijderd door een beheerder

  • mcavdvleuten@gmail.com

    het programma 'adblock' installeren (is gratis) en je bent er van af. Dit programma blokkeert al die irritante advertenties van elke site.

  • alco1

    Een tegenstrijdige ontwikkeling is er gaande vooral al te zien op zandgrond.
    Door de te lage bemestingsnorm, ziet men verschraling optreden, met als gevolg dat het humusgehalte daalt, waardoor mineralen juist eerder uitspoelen. Als we zo doorgaan ontstaat er een sahara.

Of registreer je om te kunnen reageren.