Rundveehouderij

Nieuws

Nieuwe ziekte in mais

Vrouwenparochie – In heel Nederland komt op grote schaal een nieuwe ziekte in de mais voor: Phoma zeae-maydis. De ziekte is dit jaar voor het eerst aangetoond. Dat stelt akkerbouwvoorlichter Bert Westhoff van BASF.

De schimmelaandoening manifesteert zich met witte punten op het blad. Het lijkt op oogvlekkenziekte (Kabatiella). Bij oogvlekkenziekte is het centrum van de punt donkergekleurd met een witgele rand eromheen. Bij phoma is het centrum lichtgekleurd, de rand eromheen is donker.
Schade ontstaat vooral door een verminderd assimilerend vermogen van het blad. Dat leidt tot een lagere opbrengst en een tragere afrijping van het gewas.
De phoma is een schimmel die op veel akkerbouwgewassen voorkomt. Hij gedijt vooral in koudere, nattere jaren. Er zijn nog geen middelen tegen deze ziekte in mais toegelaten. Retengo Plus lijkt er echter wel een goede werking tegen te hebben.

Dit jaar is voor het eerst Retengo gebruikt tegen bladvlekkenziekten. Volgens leverancier BASF is het op krap 14.000 hectare toegepast. Veel boeren hebben een deel van de mais wel en een deel niet bespoten om het effect te meten. Op een proefveld in Vrouwenparochie bleef bespoten mais groener en had de korrel 10 tot 15 procent meer droge stof.

Of registreer je om te kunnen reageren.