Rundveehouderij

Nieuws 1635 x bekeken 4 reacties

NVWA controleert strenger op I&R schaap

Den Haag – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft haar controles op de Identificatie & Registratiemeldingen in slachterijen aangescherpt. Dat zegt Jeljer Wynia, voorzitter LTO Schapenhouderij.

Hij maant schapenhouders nauwkeurig te zijn met I&R-meldingen om te gaan om destructie van dieren te voorkomen.

Dieren die van het bedrijf worden afgevoerd, en waarvan geen of een onjuiste geboortemelding heeft plaatsgevonden, lopen een groot risico om in het slachthuis te worden afgekeurd. Deze dieren worden naar Rendac afgevoerd op kosten van de veehouder.

Recent ontdekte de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) dat In 2012 ruim veertigduizend geïmporteerde schapen niet in de landelijke I&R-databank terechtgekomen. Dat bleek uit een vergelijking met Traces, het Europese systeem waarin diertransporten worden vastgelegd. De NVWA zoekt uit hoe dit mogelijk is.

Het gaat om een pijnlijke fout, omdat vooral de import van schapen risico’s voor de diergezondheid met zich meebrengt. Het waarborgen van de diergezondheid is de belangrijkste pijler onder I&R voor schapen. Wynia geeft aan dat dit soort fouten niet mogelijk zou moeten zijn. Het is volgens hem een taak van de toezichthouder, lees de overheid, om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Erich Rhöse, voorzitter van de Landelijke Vakgroep Professionele Schapenhouders had al geen goed woord voor het I&R-systeem over. Het probleem met de geïmporteerde schapen illustreert volgens hem opnieuw hoe groot de ‘puinhoop’ rond I&R is.

Uit de door GD verzamelde cijfers blijkt ook dat 64 procent van de schapenbedrijven in Nederland geen dieren heeft aangevoerd in 2012. Volgens zowel Wynia als Rhöse kan dit getal niet kloppen. Voor het dekken van ooien wordt op veel bedrijven jaarlijks een ram aangevoerd. Voor Rhöse is duidelijk dat het I&R-systeem nooit gaat werken. Wynia is duidelijk positiever en ziet zeker een meerwaarde in het huidige I&R-systeem. Uiteindelijk is elke schapenhouder volgens hem zelf verantwoordelijk voor een goede registratie in de database.

Laatste reacties

 • drientje

  De NVWA -medewerkers zijn al overbelast en dan nu zo'n taakstelling erbij.
  Hier moet Dijsselbloem zich echt zelf mee gaan bemoeien.
  O, als er schapen uit de wei verdwijnen, hoe registreren we die?
  Aangifte doen van diefstal?

 • koestal

  laat ze maar controleren in de Oostvaardersplassen,dat hoort toch ook bij Nederland,daar komt geen rendac

 • steenbok1

  sommige boeren mogen ook wel eens in de spiegel kijken

 • teus2031

  met het offerfeest in het vooruitzicht veel sterkte handelaren en slachters

Of registreer je om te kunnen reageren.