Rundveehouderij

Nieuws 4548 x bekeken 26 reacties

NVWA controleert maistelers op vanggewas

Utrecht – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat komende weken maistelers op zand- en lössgrond controleren op het verplicht zaaien van vanggewassen.

Naast de controle op het verplicht zaaien van vangstgewassen direct na de maisoogst, gaat de toezichthouder ook na of er op de velden, waar na de oogst grondontsmetting heeft plaatsgevonden, ook vanggewassen zijn gezaaid. De NVWA heeft signalen dat dit niet altijd gebeurt.

Het niet telen van een vanggewas is een overtreding van het Besluit gebruik dierlijke meststoffen en kan leiden tot een proces-verbaal en tot rapportage aan de Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken. Maistelers op zand- en lössgrond zijn verplicht om direct na de maïsoogst een vanggewas te telen. Het vanggewas neemt de in de bodem achtergebleven stikstof op en voorkomt daardoor dat deze uitspoelt naar het grondwater. Het gewas mag pas na 1 februari 2014 worden vernietigd.

Laatste reacties

 • info36

  Lekker belangrijk

 • truusjetrap

  Achtergebleven stikstof? Tekort aan stikstof zal je bedoelen.
  Met deze bemestingsnormen pleeg je roofbouw.
  Dus geneuzel dus.

 • sexbom

  Is er geen vanggewas voor dit soort volk

 • vogel

  Ooit een redelijk vanggewas gezien na de mais???
  Akkerbouwers hier in de buurt klagen over de vruchten na een gewas mais. Opbrengst is tonnen minder. Beter 14 dagen langer mest op bouwland en dan groen bemester, Daar blijft vast meer N in de grond achter.
  Het positieve is dat er minder mensen in de ww zitten. we houden ze fijn aan het werk

 • bankivahoen

  Ik zie het volgende voor me: twee zichzelf benoemde ambtenaren nemen - na een dagje lamballen op hun burelen - een gezellig afzakkertje op kosten van de belastingbetaler en na het zesde wijntje met inmiddels een lekker chicky op elke knie krijgt de ene warempel nog een eureka moment ! Zegt hij tegen zijn collega : ik weet dat boerenvolk nogal gehoorzaam en volgzaam is, maar als wij hier nou eens beslissen dat er na bv een maisoogst ze nóg eens wat voor jan met de korte achternaam moeten gaan zaaien zouden ze dan zo gek zijn dat ook daadwerkelijk te doen ? Regel ik morgen zegt de ander, wedden dat ze luisteren van Gronsveld tot aan Delfzijl toe !
  De moraal is dat we ons met z'n allen als lemmingen van een rots springen in de hoop te overleven !

 • drikhend

  Beste mensen kritiek is niet helemaal op zijn plaats vind ik . Een groenbemester heeft duidelijk waarde voor de grond als humus leverancier . En of dat hij dan wel of geen stikstof vast houd heb ik mijn twijfels ook over . Maar kan best zijn dat gewas voldoende stikstof op neemt en deze dus niet kan uitspoelen . Maar dan moet de groenbemester wel vroeg genoeg gezaaid kunnen worden . En dat is bij de meeste dit jaar niet het geval . Dus humus leveren en stikstof vast houden is dan weinig of niet aan de orde . En laat men hem in de lente lang staan dan trekt hij in een droog voorjaar al het vocht uit de bouwvoor. Daarom denk ik dat er nieuwe soorten of betere rassen moet komen die in laat oogst jaar ook bij koud weer en kort daglicht snel ontwikkelen en onder en bovengronds massa vormen . Want anders moet ik de mensen met kritiek ook gelijk geven in een laat oogst jaar .

 • minasblunders1

  Tja Bankivahoen, ooit zei er iemand: 'als ze morgen bedenken dat kippen oornummers in moeten, dan doen we de kippen oornummers in'. Geen dommer en volgzamer volk dan boeren. En kennelijk zijn we niet bij machte om er iets tegen te doen. Bang, bang, bang....

 • koestal

  pure werkverschaffing voor ambtenaren,zo hou je de werkgelegenheid in stand in deze barre tijd

 • Zuperboer

  @minasblunders1 ik neem aan dat U financieel geheel onafhankelijk bent. Hierbij mijn welgemeende felicitaties. U maakt deel uit van een helaas uitstervende groep.

 • minasblunders1

  Dank je wel, Zuperboer. Helaas sla je de plank behoorlijk mis. Maar in tegenstelling tot velen buig ik niet voor criminelen.

 • alco1

  Geen mening van mij. Ben druk aan vanggewas zaaien.

 • leo,s vriend

  Mensen, wat een negatieve reacties. Wat is er nou mooier dan een geslaagd vanggewas?
  Ingrediënten:
  OP TIJD zaaien( en niet wachten tot nov.)
  In voorjaar op droge percelen begin maart met de schijveneg er door,op natte percelen lekker wachten tot het vanggewas de bodem mooie draagkracht heeft gegeven.
  Vooral niet denken dat 10 kg rogge genoeg is,die paar euro zaaizaadkosten verdien je wel weer.
  RESULTAAT:
  Prachtige bodemstruktuur,goed bodemleven,goede berijdbaarheid van lage percelen door vochtonttrekking en een goed imago. En dat voor een paar tientjes per hectare.(vergeet ik nog bijna je stikstof en organische stofvoordeel)

 • schoenmakers1

  wat moet je anders dan hierover negatief zijn, mijn mais gaat er pas in november af, ieder jaar, wat kan ik dan nog meer doen als de structuur bederven, veel groeien doet er in ieder geval niet en ik vind hoofdoogst toch belangrijker om dit in mijn ogen goed te doen als dat ik het vanggewas als hoofdteelt wil gaan telen!

 • leo,s vriend

  Schoenmakers, November is inderdaad te laat voor een fatsoenlijk nagewas.
  De meeste mais wordt echter normaal voor half oktober geoogst en dan is direct een nagewas zaaien heel goed mogelijk.
  Als met een cultivatortje rondrijden met zaaibakje er op al structuurbederf oplevert wat deed de hakseltrein dan wel niet met je structuur?
  Bijna alle maïsland op zand wordt toch al losgetrokken voor de winter,zaai er dan ook een goed nagewas op.

 • wimpy

  heren, vergeet niet dat je gekort kunt worden op de premierechten, is voor een (melk)veehouder een flinke aderlating, dus zaai die groenbemester maar op tijd

 • Koen Franken

  Inderdaad Wimpy , voor wat hoort wat , daar hoort dit ook gewoon bij

 • alco1

  Menkhorst. Ik zaai altijd direct achter de kneuzer, maar de keren de het mislukt en het zaad voor niets wordt weggegooit is groter dan dat het gelukt. Het tijdstip van maiszaaien is natuurlijk ook belangrijk. Ik probeer altijd bij scheurland in het voorjaar nog een keer gras te kuilen.
  De regels voor een vanggewas zaaien zijn echter star, dit moet een boer voor zichzelf in kunnen vullen. Voordat het verplicht werd zaaide ik het al om in het voorjaar vroeg te kunnen beginnen met rogge stalvoeren. Maar gezien de steeds maar verder gaande verschraling is het animo voor een dubbel gewas verziekt.

 • leo,s vriend

  @alco, Raar dat het bij jouw mislukt,ik zaai het al 25 jaar en bij mij is op een enkele verzopen plek na nog nooit iets mislukt.En ik heb hoge enkgronden en lage lemige beekgronden.
  Ik zaai het overigens alleen in als struktuurverbeteraar en stikstofvangnet. Twee ruggen uit een varken snijden gaat meestal niet op.

 • schoenmakers1

  bij de een mislukt iets wat bij de ander geslaagd is, een gevolg van interpretatie

 • leo,s vriend

  @schoenmakers, Dat is mij te kort door de bocht.

 • Schoen

  Ik ben voorstander van een vanggewas maar de mais is met moeite van het land gekomen daarna direct een flinke onweersbui de plassen staan op het land het zaaien gaat dit jaar niet lukken hoe reeel zijn de controleurs??

 • info36

  Ja Schoen, dat is het leuke van al die regeltjes.

 • Venstra

  Door die grondbewerking krijg je juist uitspoeling pff, we hebben hier ook wel 'VEEN' op de kaart staan, en dat is ook de helft arme zandgrond, regeltjes

 • koestal

  zo houdt je ambtenaren aan het ,,werk''

 • Mfb

  Wij strooien met de kunstmeststrooier een gras/rogge mengsel als groenbemester zonder een grondbewerking. Dit kost dus weinig brandstof en tijd en werkt meestal prima!

 • aardappelboer

  ook hier is alle mais er nog niet af(dorsmais) en wat er wel af is staat nu water. Bij mij is er de laatste jaren ook weinig van terecht gekomen en mag van mij direkt afgeschaft worden het voegt dan ook helemaal niks toe. ik bewerk de grond in het najaar liever niet dan kan ik in het voorjaar er weer eerder op maar ja daar hebben ambtenaren geen verstand van.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.