Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Minder antibiotica in kalverhouderij met homeopathische middelen

Apeldoorn - Gebruik van homeopathische geneesmiddelen kan zorgen voor een aanmerkelijke vermindering van het antibioticagebruik in de vleeskalverhouderij. Dit blijkt uit proeven die de VanDrie Group heeft uitgevoerd bij bedrijven van contractnemers.

Uit grootschalig onderzoek in 2012 is gebleken dat homeopathiebedrijven 10 procent minder antibiotica gebruiken dan het gemiddelde bij VanDrie, terwijl de productieresultaten gelijk zijn aan of zelfs beter zijn dan van bedrijven die geen homeopathische middelen gebruiken. Vóór de start van de proef gebruikten de bedrijven die met homeopathische middelen aan de slag gingen in doorsnee zo'n 4 procent meer antibiotica dan gemiddeld.

De VanDrie Group experimenteert ook met de toepassing van bacterieculturen om daarmee het immuunsysteem van kalveren te versterken. Op 20 bedrijven worden de kalveren wekelijks met bacterieculturen besproeid. Daardoor worden slechte, ziekteverwekkende bacteriën verdreven door goede bacteriën. Bij dit project wordt samengewerkt met LTO vleeskalverhouderij en bedrijf NobleBio. De resultaten van het project worden volgend jaar bekend gemaakt.

Laatste reacties

  • bas1

    De conclusie moet zijn dat met minder antibiotica ook dezelfde technische resultaten te behalen zijn. De homeopathie kun je vangen door ieder ander alternatieve behandeling. De truc is dat eerst gebruik wordt gemaakt van het eigen vermogen tot genezen van het dier, als dat niet wil wordt pas naar de antibiotica gegrepen. Scheelt een hoop dierdagdoseringen als je eerst zonder antibiotica probeert het probleem op te lossen. Met of zonder homeopathie maakt niet uit.

  • Mozes

    Deze proef klopt van geen kant. Om een betrouwbaar beeld te krijgen moet je een proef doen met drie groepen. Een eerste groep die op de oude voet verder gaat, een tweede groep die terughoudend is in antibioticagebruik en daarvoor in de plaats homeopathische middelen gebruikt en een derde groep die even terughoudend is in antibioticagebruik maar geen homeopathische middelen gebruikt.
    Dan wordt duidelijk wat het effect van homeopathische middelen is. Als blijkt dat de resultaten tussen de tweede en derde groep gelijk zijn en niet slechter is dan de eerste groep kun je dus antibiotica verminderen zonder achteruit te gaan in resultaten en zonder zinloos geld uit te geven aan homeopathische onzin.

Of registreer je om te kunnen reageren.