Rundveehouderij

Nieuws

Melkveestapel groeit in levensproductie en omvang

Arnhem – De levensproductie van de Nederlandse melkkoe is voor het derde jaar op rij licht gestegen. De levensproductie over boekjaar 2013, dat loopt van 1 september 2012 tot en met 31 augustus 2013, is gestegen tot 30.751 kilo melk per koe.

Daarmee is het nagenoeg gelijk aan de levensproductie die in 2008 gerealiseerd werd. Dat blijkt uit de CRV-jaarstatistieken.

Het totaal aantal kilo’s vet en eiwit ligt nu op 2.427 kg vet en eiwit. Dat is 21 kilo meer dan vorig jaar.

Naast de stijging van de levensproductie nam ook de productieve levensduur van de dieren in het afgelopen jaar toe met 11 dagen. Hierbij bleef de tussenkalftijd voor het derde jaar achtereen stabiel op 417 dagen.

Het economisch jaarresultaat (EJR) van de Nederlandse veestapel is licht gedaald, namelijk van 2.120 naar 2.096. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de gemiddelde melkproductie zakte van 8.335 naar 8.217 kg melk. CRV verklaart dat onder meer de  mindere kwaliteit ruwvoer van de afgelopen winter een rol speelde. Door de hoge krachtvoerprijzen hebben veehouders hiervoor niet altijd volledig gecorrigeerd in de rantsoenen. Ook zijn koeien, die normaal zouden zijn afgevoerd, langer doorgemolken om het quotum vol te krijgen. Verder houden veehouders meer dieren aan. Volgens CRV mogelijk om te anticiperen op mogelijke regelgeving na het wegvallen van het melkquotum in 2015. De gehalten in de melk stegen wel elk met 0,01 procent tot 4,39 procent vet en 4,55 procent eiwit. Het gemiddeld aantal melkkoeien per bedrijf stijgt dit jaar met vijf dieren en is nu 87.

Op bedrijfsniveau is er een nieuwe top drie voor economisch jaarresultaat. Op nummer één staat vof Vaessen uit Heerlen (L.) met een EJR van 3.082. Op de tweede plek staat het melkveebedrijf van J.Welles in De Krim (Ov.) met een EJR van 2.977. Melkveebedrijf Gommers in Oosteind (N.-Br.) staat op de derde plek met een EJR van 2.958. Opmerkelijk is dat 12 bedrijven van de top 25 met een melkrobot werkt, waaronder de nummers 1, 3, 4 en 5.

Op provinciaal niveau scoort Zeeland net als vorig jaar het beste, met een EJR van 2.257. Flevoland (2.214) en Noord-Brabant (2.197) volgen op de tweede en derde plek.

Of registreer je om te kunnen reageren.