Rundveehouderij

Nieuws

Melk- en azijnzuur op verslag maiskuilanalyse

Wageningen - Bij maiskuilanalyses worden ook de gehalten aan melkzuur en azijnzuur gemeten. BLGG AgroXpertus zal deze dit jaar ook op de snijmaisanalyses gaan vermelden. Dit geeft niet alleen meer inzicht in de kwaliteit van de maiskuil, maar dient ook steeds vaker als input voor rantsoenberekeningen.

Diverse adviserende organisaties (bijv. Agrifirm Feed en ForFarmers Hendrix) hebben de fermentatiezuren al opgenomen in hun rantsoenprogramma. Melkzuur is een stof die een koe in de pens omzet in propionzuur en vervolgens in lactose. Deze lactosevorming werkt positief op de melkproductie. Melkzuur is dus een energiebron op pensniveau. Gemiddeld bevatten maiskuilen in Nederland bij een normale, goede conservering 40 tot 60 gram melkzuur per kilo droge stof. Dat is veel. Daarom is het belangrijk om deze ook goed in de rantsoenen te berekenen.
Melkzuur en azijnzuur uit kuilen zijn ook van invloed op de zuurbelasting in de pens. Het is dus belangrijk om de zuren nauwkeurig vast te stellen. Dat is ook in het voordeel van adviserende partijen. Want hoewel bij maiskuilen minder variatie is te zien dan bij graskuilen, is het voor een nauwkeurig advies wel belangrijk om over de cijfers te beschikken. Voor maiskuilen werd tot nu toe meestal gebruik gemaakt van berekende waarden voor melkzuur en azijnzuur. Door de nieuwe bepalingen kan de nauwkeurigheid worden verbeterd.

Of registreer je om te kunnen reageren.