Rundveehouderij

Nieuws 765 x bekeken 2 reacties

Meer longwormuitbraken op rundveebedrijven

Deventer - Op rundveebedrijven hebben zich de afgelopen periode een aantal forse longwormuitbraken voorgedaan, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Dit is bij zowel melkvee- als zoogkoeienbedrijven.

Op één bedrijf stierven als gevolg van de longworminfectie zelfs tien dieren, het meest pinken, maar ook enkele vaarzen. Hoewel longworm een al jaren voorkomende en bekende ziekte is, duikt deze vooral de laatste jaren op bij oudere dieren.

Redenen daarvoor zijn onder meer dat de opfok van jongvee steeds vaker gebeurt zonder weidegang. Daardoor vindt de infectie met de parasiet buiten pas op latere leeftijd plaats. Daarnaast wordt jongvee meer opgefokt op bedrijven waar geen volwassen dragerkoeien zijn. Voor een goede opbouw van de immuniteit is herhaalde blootstelling aan longwormen noodzakelijk en op jongveeopfokbedrijven zonder oudere koeien is dit niet altijd haalbaar.

Bij de oudere dieren is aankoop van vaarzen of samenvoegen van koppel een risico omdat de gevoeligheid voor longworm zeer verschillend kan zijn. In sommige gevallen gaan bedrijven die jarenlang opgestald hebben weer over tot weidegang. Ook in dat geval is er geen immuniteit opgebouwd.

Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren is longworm de meest waarschijnlijke diagnose als de combinatie hoesten, weidegang en productiedaling voorkomt. Individueel mestonderzoek of serologisch onderzoek van vijf dieren kan uitsluitsel bieden. De GD hoopt volgend jaar een gepoold mestonderzoek aan te kunnen bieden.

De schade bij een uitbraak is te verminderen door zo snel mogelijk na de eerste verschijnselen te behandelen met een wormmiddel. Hoe langer de tijd tussen de eerste verschijnselen en de behandeling, hoe groter de schade bij een uitbraak.

Daarbij is het advies om alle dieren met klachten of een hele jaargang van dieren met klinische klachten (bijvoorbeeld alle vaarzen) te behandelen. Na behandeling kan het hoesten toch nog een aantal weken aanhouden.

Laatste reacties

  • aarthamstra1

    Moerland ,Rabo We wisten het niet en konden het niet weten .
    Epo wisten ze ook niet ,de rest van de wereld wel.
    Bestuur Rabo in slecht of oer dom.??????

  • stowalbeet1

    Preventief bestaat er de mogelijkheid runderen tegen longworm te vaccineren met infertiel gemaakte larven. Wat is de rede dat deze vaccinatie niet genoemd wordt?

Of registreer je om te kunnen reageren.