Rundveehouderij

Nieuws

Leverbotresistentie toegenomen

Deventer – Op achttien nieuwe rundvee- en schapenbedrijven verspreid over Nederland is leverbotresistentie aangetoond voor het middel triclabendazol.

Vermoedens van resistentie bij schapen voor het leverbotmiddel closantel zijn niet bevestigd. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op basis van onderzoek naar uitbreiding van leverbotresistentie.

Sinds 1998 is bekend dat er leverbotresistentie bestaat voor leverbotmiddelen met als werkzame stof triclabendazol. Het aanvankelijk vooral regionale probleem, breidt zich uit. De GD benaderde dierenartspraktijken om de bij hen bekende bedrijven met leverbotresistentie door te geven. De betrouwbaarheid van deze meldingen zijn gecontroleerd aan de hand van de historie van leverbotonderzoek door de GD.

Daarnaast zijn zeventien bedrijven geselecteerd om middels mestonderzoek de vermoedde resistentie te bevestigen. Deze methode is ook toegepast op vijf bedrijven met vermoedens van leverbotresistentie voor closantel.

Uit dit onderzoek blijkt dat op de gemelde bedrijven maar op kleine schaal goed leverbotonderzoek is uitgevoerd. Uit mestonderzoek op de zeventien rundveebedrijven blijkt dat bij zeven bedrijven geen resistentie van de leverbot voor triclabendazol kan worden aangetoond. Vooral onderdosering en het onjuist toepassen van leverbotmiddelen lijken te zorgen voor onterecht gemelde bedrijven met leverbotresistentie. Op de vijf schapenbedrijven die zijn onderzocht is geen leverbotresistentie voor closantel gevonden.

De GD concludeert dat actieve benadering van dierenartsenpraktijken in de toekomst een goed beeld van de verspreiding van leverbotresistentie kan geven, als het gecombineerd wordt met bevestiging via betrouwbaar mestonderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.