Rundveehouderij

Nieuws 4144 x bekeken 1 reactie

Kostprijs melk wereldwijd gemiddeld €33,36

Kiel – De gemiddelde kostprijs voor melk ligt in West-Europa tussen de 29 en 36 euro per 100 kilo melk. Dat komt aardig overeen met de gemiddelde kostprijs op wereldniveau zoals het International Farm Comparison Network (IFCN) heeft berekend.

In een analyserapport over de kostprijzen in 95 landen tussen 2000 en 2012 voor zuivel becijfert IFCN een variatie van €2,90 per 100 kilo melk in Kameroen tot €92,84 in Japan. Afhankelijk per land kan de kostprijs in drie tot zes jaar tijd verdubbelen of verdrievoudigen. Dit geldt vooral voor veehouders in landen als Polen, China en Nieuw-Zeeland, die de koers van hun eigen munt sterk zagen stijgen ten opzichte van de dollar. Daarnaast zijn posten als voerkosten, grond en arbeid fors duurder geworden.

Een extreem geval daarbij is China waar de melkveehouderij zwaar afhankelijk is van aangekocht voer. Daarnaast kreeg de Chinese melkveehouderij te maken met forse loonstijgingen wat gecombineerd met de voerkosten leidde tot een kostprijs die 50 procent hoger is dan in de VS of West-Europa. Volgens IFCN is het in tijden van grote veranderingen in afzetprijzen, productiekosten en wisselkoersen voor melkveebedrijven uiterst belangrijk om een kwalitatief hoog product tegen concurrerende prijzen neer te zetten. Scherper letten op kosten als voer, grond en arbeid biedt de mogelijkheid om sneller te kunnen reageren op bedreigen op de zuivelmarkt, maar meer nog om in te spelen op kansen die zich voor doen.

De verschillen in bedrijfsomvang zijn volgens de cijfers van IFCN groot. Er zijn 122 miljoen melkveebedrijven geregistreerd waarvan de gemiddelde omvang drie koeien bedraagt met een gemiddelde productie van 2.100 kilo melk. De invloed van de zeer kleinschalige veehouderij in Afrika en Azië is dus groot.

Eén reactie

  • Zuperboer

    Wat is de relatieve kostprijs, d.w.z. de gemiddelde kostprijs afgezet tegen het volume melk dat daarvoor geproduceerd kan worden. Dat zegt meer over de kansen in de markt. Afstand tot de consument blijft natuurlijk ook een rol spelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.