Rundveehouderij

Nieuws 803 x bekeken

Hogere winst Mead Johnson

Glenview – Babyvoedingsproducent Mead Johnson heeft haar kwartaalwinst met 15 procent zien stijgen. Ook verhoogde het Amerikaanse concern zijn winstverwachting door sterke resultaten in China en Hongkong.

Tegelijk met de presentatie van de kwartaalcijfers laat de onderneming weten op aandringen van de Amerikaanse beurswaakhond (U.S. Securities and Exchange Commission) een eigen onderzoek te zijn gestart naar vermeende prijsafspraken bij een Chinese dochteronderneming. Het onderzoek wordt door een externe partij uitgevoerd.

In augustus legde de Chinese autoriteiten zes ondernemingen voor 85 miljoen euro boetes opgelegd vanwege vermeende prijsafspraken. Mead Johnson kreeg een boete van 25 miljoen euro opgelegd. Ook FrieslandCampina moest een boete betalen van 5,9 miljoen euro voor overtreding van de kartelregels. Mead Johnson kan nog niet aangeven wanneer het aangekondigde onderzoek wordt afgerond en wat de uitkomst zal zijn. Ook het Japanse Meiji behoorde tot de ondernemingen die door Chinezen werden beschuldigd van prijsafspraken. De onderneming heeft bekendgemaakt te stoppen met de verkoop van babyvoeding in China vanwege de stijgende grondstofkosten en toegenomen concurrentie. Het bedrijf kreeg geen boete opgelegd omdat het zou hebben meegewerkt aan het onderzoek.

De nettowinst van Mead Johnson over het derde kwartaal steeg van 140,4 miljoen naar 161,6 miljoen dollar (117 miljoen euro) of 79 cent per aandeel (10 cent meer dan vorig jaar). De opgelegde boete heeft de aandeelhouder 11 cent per aandeel gekost.

De omzet nam toe met 14 procent van 921 miljoen naar 1.47 miljard Amerikaanse dollar (ruim 1 miljard euro). De omzet daalde met 2 procent vanwege koersverschillen. Hogere prijzen waren goed voor een stijging van de omzet van 4 procent, grotere volumes voor nog eens een plus van 12 procent. Mead Johnson gaat voor dit jaar uit van een omzetgroei tussen de 7 en 8 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.