Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

'Grote grondloze melkveebedrijven ongewenst'

Langerak – Grote grondloze melkveebedrijven in Nederland zijn ongewenst. Maar dat betekent niet dat alle melkveebedrijven over 100 procent mestplaatsingsruimte moeten beschikken.

Dat zegt LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij Kees Romijn. Hij reageert hiermee op Wakker Dier. De dierwelzijnsorganisatie pleit in Den Haag voor een grondgebonden melkveehouderij.

Wakker Dier heeft adviesbureau CLM een onderzoek laten uitvoeren naar de afschaffing van het melkquotum en de drie mogelijke vervangende wetten: mestverwerkingswet, dierrechten of grondgebonden wetgeving. Romijn deelt een aantal van de in het onderzoek genoemde zorgpunten maar kan zich niet vinden de analyse. Wakker Dier vreest dat de mestverwerkingswet in combinatie met de afschaffing van de quotering  leidt tot schaalvergroting, een hogere melkproductie per koe en een toenemend percentage permanent opgestalde melkkoeien.

De melkveehouderij in Nederlands is volgens Romijn een grondgebonden sector en hij verwacht dat dit ook zo zal blijven. Schaalvergroting is volgens hem van elke dag en hoort bij de noodzakelijke ontwikkeling van bedrijven. Bij deze bedrijfsontwikkeling is volgens hem vooral consensus met de omgeving van belang. Hij beaamt dat weidegang onder druk staat maar is het niet met Wakker Dier eens dat dit wordt versterkt door de mestverwerkingswet. Een verdubbeling van het aantal permanent opgestalde koeien in drie jaar, zoals in het rapport genoemd, acht hij onwaarschijnlijk.

Laatste reacties

 • Mart En

  ja hoor je bent weer ff in beeld geweest

 • CLM Culemborg

  Waar in het rapport leest Kees Romijn: 'Een verdubbeling van het aantal permanent opgestalde koeien in drie jaar'?

  Alleen WakkerDier heeft het ergens over een verdubbeling in 3 jaar, maar dan gaat het over het aantal 'megastallen'.

 • info48

  Wanneer geeft LTO opdracht om zelf eens onderzoeken te laten doen, ik ben er van overtuigd dat dan andere getallen krijgt, al zal het alleen maar zijn door het jongvee ook mee te tellen, en dan hoef je niet zo angstvallig en spastisch te reageren op de ex collega en vriend van Volkerd vd G. de heer S vd Wouw.
  Of zijn er misschien nog twijfels over de intenties en methode's van de club van S vd Wouw, N Koffeman zijn vrouw Antoinette Hertsenberg en mede partij en kerk genoot Mevr. Thieme?
  Het wordt tijd dat LTO zijn/haar eigen verhaal verteld (nog vaker dan al die stichtingen) aan de hand van eigen onderzoeken door gerenomeerde instituten.....dat is investeren in de toekomst.

 • jordi 1455

  @Info48, dat de LTO een eigen onderzoek is een goed idee maar zal bij die activisten niet goed vallen want het gaat hun onderzoek tegenspreken, het wordt tijd dat de LTO eens schijt krijgt aan die activisten en ze aanklaagt, maar nee de LTO is van het vreiven pappen nat houden.

 • agratax2

  Laten we uitgaan van het feit dat de boeronvriendelijke groepen eerst bepalen wat hwet onderzoeksresultaat moet zijn en zoeken dan een bureau dat hieraan mee wil werken tegen een goede financiele gift. Als LTO nu eens een opdracht geeft aan bv. DLV en Wageningen zonder een eind conclusie opdracht maar een eerlijk open onderzoek. Wie weet misschien is de conslusie dezelfde of totaal tegen over gesteld. Nu is het zij tegen ons en dat werkt niet, nu is de grootste schreeuwer de baas zo werkt de wereld nu eenmaal en dat zijn van nature de actiegroepen.

 • wmeulemanjr1

  Je kan en mag steeds minder met grond als het gaat om bemesting en opbrengst, Hoezo dan roepen dat de melkveehouderij grondgebonden moet zijn, LTO bedankt maar weer voor deze zeer snuggere praat. Hebben LTO aanhangers dan allemaal genoeg grond of kunnen deze meer kapitalen lenen bij hun bank.

 • minasblunders1

  LTO aanhangers hebben juist minder grond Meuleman. Hoe intensiever je bent, hoe meer mest je over je eigen land mag uitrijden. Als je te weinig mest op je grond uitrijdt, moet je de helft van je grond maar eens verhuren. Moet jij eens opletten hoe je opbrengst omhoog schiet.

 • trekker123

  Betekent grondgebonden dat die grond binnen een aantal meters om de stal heen moet liggen? Denk dat de economie het wel uit zal maken van welk perceel het voer vandaan komt en naar welk perceel de mest gaat.

 • koestal

  weidemelk zonder grond gaat niet

 • gjh

  Romijn wil weer wat zeggen ja je moet wat roepen als je in het nieuws wilt komen!!!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.